Nya migrationspolitken fick konsekvenser

Migrationsverkets personal i Boden har halverats och asylsökande får bara tillfälliga uppehållstillstånd vid första ansökan.

Frida Barsk och AnnGerd Malmström arbetar vid Migrationsverket i Boden, där personalen minskat från drygt 300 till 150 de senaste två åren.

Frida Barsk och AnnGerd Malmström arbetar vid Migrationsverket i Boden, där personalen minskat från drygt 300 till 150 de senaste två åren.

Foto: Ulrika Vallgårda

Bodens kommun2020-01-01 08:00

Mycket har förändrats sedan 2015 då den stora flyktingströmmen anlände till Sverige. Hösten 2015 infördes de omdiskuterade gränskontrollerna med krav på id-handlingar för att få släppas in i landet. Därefter minskade antalet asylsökande drastiskt.

– Vi har behövt krympa vår kostym och gått från fem asylprövningsenheter i Boden till en, säger AnnGerd Malmström, enhetschef.

Antalet anställda har minskat från drygt 300 till 150 i Boden.

Den andra stora förändringen kom i november 2017 då tillämpningen av den tillfälliga asyllagen började. 

– Kriterierna för uppehållstillstånd är detsamma men i och med den tillfälliga lagen satte man stopp för permanenta uppehållstillstånd och beviljar istället tillfälliga uppehållstillstånd på 13 månader, två eller tre år, säger handläggare Frida Barsk.

De som får stanna är till exempel de som blivit förföljda för sina religiösa eller politiska åsikter eller sin sexuella läggning eller flyr från krig. Men det är först vid en förlängning av ett uppehållstillstånd som det kan bli permanent. 

– Om skyddsskälen kvarstår kan du få förlängt. Men också om den asylsökande kan försörja sig själv vid prövningen av förlängning kan uppehållstillståndet bli permanent, säger Frida Barsk.

Under den tid då det kom som flest asylsökande kunde dröja ett par år innan de ens fick komma på sin första intervju. Nu är kötiden bara några månader.

– Skillnaden i dag är att vi måste pröva varje ärende flera gånger, säger Frida Barsk.

Just nu har de drygt 1 300 förlängningsärenden som de ska pröva. 

– Vid förlängningsärendena är det en enklare prövning. Bland de som inte får permanent uppehållstillstånd får de flesta stanna i ytterligare 13 månader eller tre år, även om det också kan hända att vi utvisar någon om skyddsskälen inte finns kvar, säger Frida Barsk.

Vad gäller syrier kan de sedan i höstas utvisas till vissa delar av sitt hemland, men man utvisar inte dem inte vid en omprövning.

En stor grupp är de ensamkommande som har fått tillfälliga uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Migrationsverket måste kontrollera att de är aktiva i studierna och Migrationsverket centralt ska ta fram rutiner för hur dessa bedömningar ska gå till.

Gör den tillfälliga lagen jobbet besvärligare?
– Det blir en annan typ av handläggning med fler aspekter att se till, men jag personligen upplever det som en utmaning, säger Frida Barsk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!