NSD 100: Jessica Andersson frisör i byn

Jessica Andersson och jobbet som 100 norrbottningar.

Jessica Andersson, Degerbäcken.

Jessica Andersson, Degerbäcken.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-10-21 09:45

Namn: Jessica Andersson. Ålder: 40 år. Bor: Degerbäcken.

Jag brukar säga att jag är född estet och nagelbitare. Det har påverkat mig till vad jag är idag. Jag har målat och tecknat sedan jag var liten. Att skapa och se något växa fram hör som ihop med hår och naglar och kosmetisk tatuering. Efter gymnasiet gick jag på Åre nagelskola för att bli nagelspecialist och startade eget som 20-åring. Jag hyrde in mig på salonger och insåg nog ganska snabbt att jag ville ha mer att erbjuda. Så jag utbildade mig till frisör.  Efter det har det bara rullat på med utbildning efter utbildning. Vaxning, kosmetisk tatuering, makeup ja lite allt möjligt. Jag får inspiration av allt jag ser på teve, i tidningar, dagens mode eller när jag möter en fantastisk människa på stan. När solen skiner blir jag också mycket mer inspirerad.

 I dag driver jag min frisyrsalong ute på landet. Efter nio år lessnade jag på stan. Jag längtade efter mer lugn och ro så vi, jag och sambon, tog över min pappas hus i Degerbäcken 2005. Tre år senare flyttade jag hit min salong. I dag är jag den enda frisören i byn. Det positiva är att det är en avstressande miljö att bo och arbeta på landet. Jag tror också mina kunder uppskattar att det inte är fem personer som pratar samtidigt i min lilla salong. Många kunder har följt med mig hit från stan. Att träffa människor är det bästa med jobbet. Att få göra dem fina och glada.  

 Fördelen med att ha salongen i mitt eget hus är att jag har nära till jobbet och när jag ska träna. Jag tränar väldigt mycket och har gjort om ett rum i huset till eget gym där jag har min bänk, skivstänger och vikter. Jag tränar för att slippa ha värk i kroppen och orka fram till pensionen. Att göra nya saker är alltid roligt och något jag försöker satsa på. I januari tänker jag utbilda mig till hudterapeut på halvfart för att kunna driva salongen samtidigt. Hudvård är också skönhet och mitt focus har alltid varit att utveckla mig inom det som är mitt stora intresse. Jag tycker det är fantastiskt att jag får jobba med det roligaste jobbet som finns. Jag klipper och färgar mitt hår själv och fixar mina bryn. Inget är svårt när man måste.  Skulle jag inte göra det skulle det aldrig bli gjort.

Berättat för Lena Leffler

Jessica Andersson, Degerbäcken.
Jessica Andersson, Degerbäcken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!