Norrskenets friskola firar tio år

Norrskenets friskola i Boden fyller tio år. " Vi har gjort en lång resa från att ha två mellanstadieklasser när vi körde igång till den stora F-9-skola vi är i dag", säger läraren Erik Ström.

På plats igen efter fyra år. Joni Sotaniemi,19, började på Norrskenet 2012 som i år 10-årsjubilerar.På bilden syns också läraren Erik Ström. " Jag blev anställd när friskolan blivit en F-9skola", säger han.

På plats igen efter fyra år. Joni Sotaniemi,19, började på Norrskenet 2012 som i år 10-årsjubilerar.På bilden syns också läraren Erik Ström. " Jag blev anställd när friskolan blivit en F-9skola", säger han.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-11-05 20:01

När friskolan, som ligger mitt i Boden i gamla gymnasiet Tallbos lokaler körde igång 2009 med två sjätteklasser låg friskolans inriktning på entreprenörskap, IT och hälsa. Då hade man inte heller någon matsal vilket tillkom några år efter starten. Eleverna har sin idrott på Hildursborg, men även tillgång till Boden Arena för specialidrottselevernas verksamhet.

– Idag ingår IT i de flesta skolors verksamhet så därför ändrade Norrskenet vår profil. Fotboll och hockey finns kvar. Musik och hälsa får elever att söka sig till oss, men även att vi har en tydlig struktur och studiero, säger läraren Erik Ström.

I dag har också skolan växt och blivit en F-9skola alltså förskoleklass upp till niondeklass med runt 301 elever och fyller alla tre våningarna.

Ser man på högstadiet så finns det i dag tre sjundeklasser, två åttondeklasser och tre niondeklasser.

– Skolan har i dag kö, till vissa årsklasser. Vårt goda rykte har spridit sig. Det ser vi som ett kvitto på att vi lyckats, säger Erik.

Joni Sotaniemi, 19,  började på Norrskenet 2012. Han valde bort den kommunala högstadieskolan Stureskolan trots att hans bror började där.

– Det gick superbra här. På skolan kunde jag välja mycket fysisk aktivitet, musik och bild och det passade mig.

– Musik är min nisch i dag som estetelev. Jag hittade inte musiken förrän i nionde klass när jag började lira gitarr på Norrskenet. Min musiklärare Sara var alltid så peppande, säger Joni.

Han beskriver högstadietiden som lugn och trygg på Norrskenet. 

– Jag tycker jag fick mycket stöd, lärarna var trevliga och det fanns en kompiskrets man kunde vara sig själv med. Det fanns också ett trygghetsteam på skolan och det kändes som om alla lärare kände mig fast jag inte hade alla som undervisade mig.

– Det känns fint att höra hur mycket Joni och andra gamla elever har uppskattat sin skolgång hos oss och att det även gått bra för dem i framtiden, säger Erik Ström.

Flertalet lärare som drog igång skolverksamheten finns tyvärr inte kvar till jubileet. Erik Ström, som är samhällslärare började på skolan när det blev en F-9skola och han trivs bra.

– Många av dem jag mötte på skolan har blivit mina närmaste vänner i dag, säger han.

På torsdagskvällen blir det jubileumsfest med musik. Förutom skolans personal och elever har man även bjudit in gamla elever och personal.

Erik Ström, undervisar i samhällsämnena. "Jag trivs jättebra på Norrskenet."
Erik Ström, undervisar i samhällsämnena. "Jag trivs jättebra på Norrskenet."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!