Mimmi pekas ut som framtidens makthavare

Mimmi Rönnqvist från Boden pekas ut som en av 100 framtida makthavare. Hon är ordförande för tunga Saco studentråd och visste redan som ung vad hon ville bli - chef.

Mimmi Rönnqvist har bland annat jobba på sommarskolan på Björknäsgymnasiet. "Det var jätteroligt och lärorikt."

Mimmi Rönnqvist har bland annat jobba på sommarskolan på Björknäsgymnasiet. "Det var jätteroligt och lärorikt."

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2020-01-25 12:00

Listan Framtidens makthavare 2019 tas fram av makthavare.se, som presenterar sig själva som politikens egen lokaltidning. Listan tas fram genom öppna nomineringar och en intern jury med redaktionsmedlemmar gör urvalet.

Mimmi Rönnqvist, 27 år från Boden, återfinns på listans tionde plats. Som ordförande för Saco studentråd sitter hon även med i Sacos styrelse och har det senaste året bland annat bidragit med en utredning om studenthälsa. 

– Regeringen gav uppdraget till universitetskanslersämbetet, att se över och kartlägga vad som händer på våra studenthälsor. Universiteten är autonoma, men det behöver finnas en likvärdighet. Studenterna i Sverige mår dåligt. Det är stressrelaterat och de tar med sig det ut i arbetslivet. Det är lättare att jobba förebyggande än att bota dem som redan gått in i väggen.

På frågan om hur den framtida karriären ser ut svarar Mimmi att ”karriärsbegreppet skaver”, i och med att hon är förtroendevald. Men Mimmi vet att hon vill arbeta med ledarskap, redan som barn var hon både elevrådsordförande och lagkapten.

Hennes mamma Gabriella Österberg berättar att Mimmi bara var sju-åtta år när hon sa att det inte spelar någon roll vad hon blir bara hon blir chef.

– Hon var arg på något som hänt i fotbollen och ville se förändring, vill Gabriella minnas.

Mimmi har gått i mammas fotspår och ska bli gymnasielärare, men säger att det inte var en självklarhet även om hennes farmor och storasyster också är det. Hon hade sökt in på psykologprogrammet och stod på väntelistan när hon kände att det inte riktigt var hon och bytte.

2013 började Mimmi Rönnqvist att utbilda sig till gymnasielärare på universitetet i Umeå. Hon har kvar examensarbetet och är sedan färdig samhälls- och historielärare. Hon har hunnit med att jobba på sommarskolan på Björknäsgymnasiet.

– Det var jätteroligt och lärorikt.

Hon bor sedan ett år tillbaka med sin fästmö Maria i Stockholm och jobbar heltid på Saco studentråd. Intresset för lärarutbildning och skolpolitik var hennes väg dit.

När hon skrev sin B-uppsats om debatten kring kommunaliseringen av skolan i lokalpressen i Norrbotten 1989-92 kom hon till ett vägskäl.

– Jag var med både i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund och bestämde mig för att engagera mig och då måste man välja, säger Mimmi Rönnqvist.

Hon valde LR, som ligger under Sacos paraply. Hon startade en lokalförening för lärarstudenter i Umeå, klättrade vidare till central nivå och blev ordförande för LR:s studerandeförening 2017.

– Jag fick bland annat vara med i den stora avtalsförhandlingen 2018. Vi studenter drev också opinion och pratade mycket om lärarutbildningen, studievägledning och om likvärdighet i skolan, bland annat i elevhälsan.

Hon framhåller att studenter och ungdomsorganisationer kan påverka eftersom de i Sverige har tillgång till sina folkvalda politiker.

– Det behövs unga människor i politiken, både lokalt och nationellt.

Makthavare.se är säkra på att personerna på deras lista över framtidens makthavare 2019 kommer att sätta agendan och forma det politiska landskapet. Mimmi Rönnqvist tycker tiondeplatsen på listan känns jättekul.

– Det är roligt att få bekräftelse, men det tycker väl alla?

Mimmi vill i framtiden jobba med utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor och drivs av att göra samhället lite rättvisare.

Mimmi Rönnqvist framhåller att studenter och ungdomsorganisationer kan påverka eftersom de i Sverige har tillgång till sina folkvalda politiker.
Mimmi Rönnqvist framhåller att studenter och ungdomsorganisationer kan påverka eftersom de i Sverige har tillgång till sina folkvalda politiker.
Framtidens makthavare

1 Johannes Gustavsson, influencer och digital kommunikatör

2 Jonny Cato (C), riksdagsledamot

3 Hanna Westrin, PR-Konsult

4 Atilla Yoldas, journalist och författare

5 Erica Nådin (S), tillgänglig ersättare i riksdagen 

6 Andreas Lennkvist Manriques (V), riksdagen

7 Ina Djurestål (M), kommunpolitiker

8 Samuel Jonsson (M), andre vice distriktsordförande i MUF Skåne

9 Linus Forsberg, styrelseledamot i LSU - Sveriges ungdomsorganisationer 

10. Mimmi Rönnqvist, Saco studentråd

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!