Malin och Åsa fast när brandlarmet gick

Malin Lundström och Åsa Lindqvist sitter i rullstol och var på gala i Saga när brandlarmet gick. Det hade kunnat sluta illa.

Åsa Lindqvist och Malin Lundström satt fast längst ned på källarplan när brandlarmet på Saga utlöstes. Därifrån saknas utrymningsväg. Som tur var brann det inte.

Åsa Lindqvist och Malin Lundström satt fast längst ned på källarplan när brandlarmet på Saga utlöstes. Därifrån saknas utrymningsväg. Som tur var brann det inte.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Bodens kommun2019-11-24 18:30

Det saknas utrymningsvägar längst ner i Saga där rullstolsburna Malin Lundström och Åsa Lundqvist befann sig under Eldsjälsgalan förra helgen. Hade det varit skarpt läge och brunnit på riktigt hade de kunnat bli kvar där. En livsfara, med andra ord. 

Sonia Harr är verksamhetschef på Folkets hus i Boden och anser att det är ett stort problem 

– Sitter du i rullstol och är på den nedre delen där handikapptoaletterna är så tar du dig inte ut. Det är oerhört allvarligt, självklart. 

Malin Lundström berättar att hon och Åsa Lindqvist precis hade kommit ned dit. 

– Jag tänkte, vad gör vi nu? Därifrån finns ingen utrymningsväg. Jag pratade med personalen och frågade vad vi skulle göra eftersom man inte ska använda hissen när brandlarmet går. Han jag pratade med visste inte, säger Åsa Lindqvist.

– Det var samma problem på mitt jobb. Där var jag tvungen att bäras nedför trappen när brandlarmet gick. Jag ser inget problem i det, men vad händer om det börjar brinna på riktigt och det utbryter panik, då har man ju stora problem och vi hamnar i stor fara, säger Malin Lundström. 

Åsa Lindqvist sitter med i Folkets hus styrelse och säger att de har diskuterat brandfrågan flera gånger, men även andra brister i tillgängligheten. 

– Det här problemet finns på många ställen, inte bara på Saga. Det tänker jag mest på, att världen är så smal för normen fortfarande 2019. Det är människoliv det handlar om, säger Malin Lundström. 

Sonia Harr förklarar att kommunen äger huset och har sett över tillgängligheten. 

– Vi har påtalat alla fel och brister, bland annat att det saknas panikregel på ytterdörrarna. Alla våra dörrar är låsta med nycklar och jag har påtalat fler än en gång att man snabbt måste kunna ta sig ut.

Hon skriver en rapport två gånger per år och skickar in till fastighetsförvaltningen där hon påtalar det som inte fungerar.  

Evakuering på Saga ska ske ut eller till angränsande brandcell, enligt Jonas Johansson på Fastighetsförvaltningen. 

– Av utrymningsplanen framgår att det finns tre evakueringsvägar till tre olika brandcellerna. Om branden inträffar i trapphus krävs generellt assisterad utrymning, dock ska det alltid finnas möjlighet till horisontell utrymning in i annan brandcell.

Sonia Harr påpekar att de horisontella utrymningsvägarna bara går att använda om man befinner sig i Saga, men inte om man är längst ned.

Karta: Sagabiografen (Folkets Hus Boden)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!