Kommunalråd: "Staten sviker sitt ansvar"

Claes Nordmark (S), kommunalråd, slår fast att Bodens kommun ser människor som en resurs. "Det finns möjligheter och utmaningar. Det hänger mycket samman med hur lyckad integrationen är. Det är naivt att tro att bara någon kommer hit så ska den bidra direkt från start, men det är inte så enkelt."

Béatrice Öman (S) ifrågasätter att man överhuvudtaget sätter en prislapp på människor eftersom flyktingmottagning är en humanitär fråga. "Däremot tittar vi långsiktigt på hur vi vill utveckla vår kommun och vi förstår att det här är en viktig nyckel", säger hon och Claes Nordmark (S) tillägger att Boden behöver alla kategorier av folk.

Béatrice Öman (S) ifrågasätter att man överhuvudtaget sätter en prislapp på människor eftersom flyktingmottagning är en humanitär fråga. "Däremot tittar vi långsiktigt på hur vi vill utveckla vår kommun och vi förstår att det här är en viktig nyckel", säger hon och Claes Nordmark (S) tillägger att Boden behöver alla kategorier av folk.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-10-19 05:00

Béatrice Öman (S), ordförande i socialnämnden, tycker inte man ska använda ord som försörjningsbörda och kostnadsbelastning för någon som under någon del av livet behöver stöd. 

– Insatser har vi hela livet runt för små barn lika mycket som för äldre personer. 

Hon gör ingen skillnad på människor som får försörjningsstöd, utan ser alla som kommunmedborgare.

Enligt Béatrice Öman har Boden alltid haft väldigt bra siffror, bättre än riksgenomsnittet, avseende andelen personer som efter etableringsfasen på två år försörjer sig själva. 

– Försörjningsstödet går upp och ned. Just nu har det ökat, men det är inte högre nu än det till exempel var för några år sedan.

Hur ser ni på etableringsprogrammet?

– I Boden jobbar vi bra med etablering och de statliga medel som finns tillsammans med arbetsförmedlingen, men staten verkar tro  att det tar två år för alla att integreras. Det gör det inte, säger Claes Nordmark. 

För en del tar det längre tid och då hamnar ansvaret på kommunen. Han anser att det därför ska vara mer individuellt anpassat och flexibelt eftersom de som kommer till Sverige kan ha helt olika utbildningsbakgrund. 

Béatrice Öman reagerar mycket starkt på professor Hammarstedts uttalande att en genomsnittsålder på 30 år utgör ett problem på grund av svårigheter att komma in på den svenska arbetsmarknaden. 

– Brutalt sagt är det gammeldags. Jag var 36 när jag kom till Sverige. Som tysktalande tog det 2,5 år att lära mig svenska, men det betyder inte att jag därefter har väntat på pension. Som 30-åringen har man mer än halva arbetslivet framför sig.

Hon tycker att diskussionen blir trubbig om man bara talar om kostnader på kort sikt.

– Så länge man bara tittar på två år så kommer kalkylen inte att gå ihop. Man måste titta på livet ut, precis som man tittar på vad man kostar från det att man föds tills man börjar bidra. 

Claes Nordmark tycker dessutom att beslutet att stänga arbetsförmedlingen i Boden är extremt kontraproduktivt.

– När staten dessutom plockar bort arbetsförmedlingen från Boden är det för jäkligt på ren svenska. Vi tappar samarbetet lokalt och då hamnar mer jobb i stället på arbetsmarknadsförvaltningen i Boden, säger Claes Nordmark. 

Han anser att det är en statlig, offentlig uppgift, och att arbetsförmedlingen måste tillbaka liksom extratjänsterna. 

Karta: Bodens kommun stadshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!