Anmälan om våldtäkt mot barn kom in till åklagarkammaren i Luleå fredagen den 22 november 2019. Våldtäkten påstods ha skett två dagar tidigare på Lekia i Boden.
Thomas Ennefors, kammarchef på åklagarkammaren, har inte fått några indikationer om att det begåtts något fel i ärendet och hänvisar till de enskilda åklagarna.
– Förundersökningen är nedlagd och misstankarna avskrivna. De som var misstänkta ska betraktas som oskyldiga.
Therese Stensson, kammaråklagare i Gävle, anhöll den anställda som överhuvudtaget inte var i butiken den påstådda brottstiden.
– När det här dras för mig vet jag ingenting om var hon är eller var hon har varit. Den information jag fick var att hon var anställd i den här butiken. Det fanns också någon uppgift om att man hade tittat på en facebooksida och tyckt att man kände igen den här personen. Då beslutade jag att anhålla henne i sin frånvaro och även att anhållandet skulle kvarstå för att utreda om hon var i butiken vid det tillfället, säger Therese Stensson.
Det låter konstigt att bli skäligen misstänkt för ett så grovt brott för att någon tycker sig känna igen en person på en facebooksida.
– Man gör en avvägning hur allvarlig brottsmisstanken är och jag gör en bedömning hur pass stark misstankegraden är. Om jag finner att det är en skälig misstanke skulle jag i princip samtliga fall skulle komma fram till att anhålla personen för att utreda om det är rätt person man har. Sedan visade det sig att hon inte var i den butiken vid det tillfället och det var lätt kontrollerat.
Therese Stensson anser att hon fattat ett korrekt beslut på de uppgifter hon fick och som läget var då.
Elin Källberg, kammaråklagare i Gävle, beslutade på jourtid att anhållandet av Emelie skulle kvarstå.
– Jag har bara pratat några minuter med polisen. Anledningen att hon fick vara kvar var uppgifter från målsägande och från den misstänkta, som vidgick att hon hade haft något typ av kontakt. Det tog inte så lång tid innan anhållandet blev hävt.
Karin Markaberg, chef för polisens utredningssektion, kommenterar inte åklagarbesluten, som enbart verkställs av polisen. Hon hänvisar till JO:s uttalande om att bedömningen av graden av misstanke ska grunda sig på "att det ska finnas någon konkret omständighet, som med viss säkerhet pekar mot att...".