Iyassu, 69 och dödssjuk, lämnades att dö

Iyassu Ghebretatios Fesha, 69, har terminal njursvikt. Han blev vräkt från Migrationsverkets boende, fick ingen hjälp av socialtjänsten och diakonen Rickard Fjällström hittade honom sittande i en snödriva i 20 minusgrader. "Han lämnades att dö."

 "Vi vet också att det finns regler, men när det handlar om liv och hälsa kan man göra det - hjälpa. Utan kyrkan dör han", säger Rickard Fjällström, diakon, som på tisdagkvällen hittade Iyassu Ghebretatios Fesha i den här snödrivan.

"Vi vet också att det finns regler, men när det handlar om liv och hälsa kan man göra det - hjälpa. Utan kyrkan dör han", säger Rickard Fjällström, diakon, som på tisdagkvällen hittade Iyassu Ghebretatios Fesha i den här snödrivan.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Bodens kommun2020-02-10 06:00

Iyassu Ghebretatios Fesha tillhör de få procent från Eritrea, som inte fått uppehållstillstånd i Sverige. Han sökte asyl i februari 2017. Han har fått tre negativa besked och har ansökt om verkställighetshinder, men det blev avslag.

– Vi har svårt att acceptera besluten, eftersom de är felaktiga, säger Rickard Fjällström.

Iyassu Ghebretatios Fesha var forskningschef på jordbruksdepartementet, men flydde efter en konflikt med en överste i samband med att han nekade militärtjänstgöring 2017.

– Snäppet efter Nordkorea kommer Eritrea. Det Migrationsverket har hakat upp sig på är att de anser att han lämnat landet med giltigt visum, säger Rickard Fjällström.

Vad som inte framgår av besluten är att Iyassu Ghebretatios Fesha har en annan version av hur han lyckades lämna landet.

– Det är korrekt att jag lämnade landet med flyg, men visumet var falskt. Jag hade köpt det, säger han och förklarar att man med pengar nästan kan ordna allting i Eritrea om man bara betalar rätt personer.

Migrationsverket liksom domstolen har dock tagit fasta på att han ska ha lämnat Eritrea legalt och har tagit det som intäkt för att eritreanska myndigheter inte är intresserade av honom. Deras slutsats är därför att han inte riskerar fängelse om han återvänder.

– Det är skrattretande, att han som tidigare högt uppsatt forskare skulle kunna smyga tillbaka in i landet, säger Rickard Fjällström.

Under asylprocessen har Iyassu Ghebretatios Fesha fått diagnosen terminal njursvikt. Han får dialys tre gånger i veckan och har flera läkarintyg att han dör utan behandling. Hans egen läkare intygar även att han i hemlandet inte kan få fortsatt livsuppehållande behandling.

Migrationsverket och domstolen stöder sig dock på artiklar att det ska finnas dialys på två sjukhus i Eritrea. 

Tvärtom menar Rickard Fjällström att allt sammantaget gör att det är orimligt att Iyassu kan återvända. Men beslutet om utvisning har vunnit laga kraft och Iyassu får inte bo kvar på förläggningen, ett beslut som är föremål för överprövning.

– De kastade ut honom den 4 februari och lurade honom att han skulle få hjälp av socialtjänsten.

Men han nekas bistånd. Rickard Fjällström hittade honom på tisdag kväll sittande i en snödriva utanför stadshuset.

– Det var minus 20 grader. Jag ringde efter en ambulans. Han skulle ha dialys på onsdagen och fick stanna på sjukhuset. Personalen där försökte också hjälpa honom, men tillslut skickades han till polisen i Boden. Men inte heller de vill ha honom. De vägrar att ta honom i förvar eftersom de inte kan verkställa utvisade till Eritrea. De skickade tillbaka honom till socialtjänsten, säger Rickard Fjällström.

Utan hjälp därifrån förbarmande sig kyrkan över Iyassu.

– Vi känner att vi som kyrka inte kan låta honom frysa ihjäl. Allt fler papperslösa får avslag. Både Migrationsverket och socialtjänsten har blivit hårdare.

Han slås av vilka brister som finns i samhället och hur hårt det har blivit.

– I det ligger ett avmänskliggörande. Iyassu är en kloss som inte passar in i systemet därför ser de honom inte som en människa, utan är beredd att låta honom dö. Jag förstår att man behöver regler, men det här är en skrämmande samhällsutveckling. När människor blir ting utan ett värde är vi på väg......mot något mycket fruktansvärt.

Eritrea

Efter ett drygt 30 år långt krig för frigörelse från Etiopien har Eritrea utvecklats till en av världens hårdaste diktaturer. 

Situationen för de mänskliga rättigheterna i Eritrea har inte förbättrats under 2019 sedan fredsavtalet ingicks med Etiopien, enligt Daniela Kravetz, FN:s speciella rapportör. Människorättsbrott är fortfarande vanligt förekommande och regimen tolererar inte oliktänkande.

Möjligheten till avancerad sjukvård är mycket begränsad i Eritrea. 

Källa: UI/Sveriges ambassad

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!