Ingen skickas tillbaka med tvång till Eritrea

Utifrån det rättsliga ställningstagande som Migrationsverket utfärdade i december 2013 verkställer polisen inga beslut till Eritrea med tvång, uppger Markus Nilsson på gränspolisen.

Iyassu Ghebretatios Feshas tillhör den lilla andel som Migrationsverket beslutat utvisa till Eritrea. Han har blivit avhyst från verkets boende i Boden, är 69 år och dödssjuk i terminal njursvikt.

Iyassu Ghebretatios Feshas tillhör den lilla andel som Migrationsverket beslutat utvisa till Eritrea. Han har blivit avhyst från verkets boende i Boden, är 69 år och dödssjuk i terminal njursvikt.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Bodens kommun2020-02-12 05:00

Vi har berättat att Iyassu Ghebretatios Feshas tillhör den lilla andel som Migrationsverket beslutat utvisa till Eritrea. Han har blivit avhyst från verkets boende i Boden, är 69 år och dödssjuk i terminal njursvikt. Utan dialysbehandling dör han.

Han har läkarintyg på att han inte kommer få fortsatt livsuppehållande behandling i hemlandet. 

Iyassu Ghebretatios Fesha var forskningschef på jordbruksdepartementet i Eritrea, men flydde efter en konflikt med en överste i samband med att han nekade militärtjänstgöring. 

Trots att Migrationsverket själv hänvisar till en rapport om Folkarmén i Eritrea där Lifos konstaterar att alla som inte tjänstgör inom militären i nationaltjänst tycks kunna kallas in till tjänstgöring i folkarmén finner verket det osannolikt att Iyassu skulle vara av intresse för densamma. 

– Men jag har dokument som visar att jag tillhörde folkarmén, men det tar de inte hänsyn till, säger han. 

Iyassa Ghebretatios Fesha är övertygad om att han kommer kastas i fängelse om han återvänder. 

Diakonen Rickard Fjällström på Rörvikskyrka, som har engagerat sig i hans ärende, uppger att Migrationsverket de senaste åren utvisat fler till Eritrea även om den stora majoriteten fortfarande får stanna.

– Ofta handlar det om äldre människor. 

År 2017 fick fyra procent avslag, i fjol var den siffran nio procent, visar verkets statistik. 

Efter dialysbehandlingen på onsdagen förra veckan transporterades Iyassu till polisen, men han togs inte i förvar. 

När vi ber Markus Nilsson, sektionschef  på gränssektion Nord, utveckla det rättsliga läget, som resulterat i att polisen inte verkställer några beslut till Eritrea med tvång hänvisar han till Lifos Landrapport Eritrea.

–  Rapporten ligger till grund för de rättsliga ställningstagandena Migrationsverket gör och utvecklar läget rörande verkställigheter till Eritrea, uppger Markus Nilsson. 

Enligt den har otaliga personer och grupper av asylsökande som återvänt med tvång utsatts för godtyckliga frihetsberövanden, tortyr och misshandel. 

"En ansökan om asyl uppfattas i sig som landsförräderi av regeringen. Asylsökande bör inte tvingas att återvända eftersom det finns stor risk för att de utsätts för allvarliga människorättsbrott."

FN:s särskilda rapportör för situationen om mänskliga rättigheter i Eritrea skriver att asylsökande som fått avslag på sina asylansökningar och andra återvändande, inklusive personer som undanhållit sig och deserterat från nationaltjänsten, riskerar att utsättas för tortyr, frihetsberövande och försvinnanden vid ett återvändande.

Rapporten refererar också till FN:s undersökningskommission, som menar att det finns ett gemensamt mönster för hur asylsökande som återvänt med tvång behandlas. De utsätts för systematiska övergrepp, inklusive tortyr, under de inledande förhören. Efter förhören frihetsberövas de under särskilt svåra förhållanden.

Bruket av tortyr rapporteras, enligt Lifos, vara utbrett i Eritrea. FN har karaktäriserat fängelseförhållandena som inhuman och grym behandling eller bestraffning och funnit att eritreanska myndigheter medvetet använder förhållandena som tortyrmetod.

Enligt Markus Nilsson har Migrationsverkets ställningstagande fått inverkan på hur polisen arbetar med verkställigheter till Eritrea. 

Iyassu Ghebretatios Fesh ska ansöka om verkställighetshinder mot utvisningen av honom. 

Eritrea

Situationen för mänskliga rättigheter är djupt bekymmersam i Eritrea. Regeringen begår svåra rättighetskränkningar.

Sedan 2012 har den eritreanska regeringen etablerat milisen folkarmén. Landinformationen om folkarmén är begränsad, men alla som inte tjänstgör inom militären i nationaltjänsten tycks kunna bli inkallade och den övre åldersgränsen förefaller vara omkring 70 år. Flera källor rapporterar om bestraffning av personer som undanhållit sig tjänstgöring.

Källa: Lifos Landrapport Eritrea 2015

Karta: Rörvikskyrkan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!