Sveriges Förenade ordningsvakter, Visita Svensk Besöksnäring, Säkerhetsföretagen och Svenska Transportarbetareförbundet samt Bevakningsföretagens intresseförening har reagerat kraftfullt och tillskrivit regeringen. Skrivelserna bereds inom regeringskansliet.
De påpekar att det är stor brist på ordningsvakter och uttrycker en stark oro för vilka konsekvenser avgiftshöjningen får.
Vi har tidigare berättat om avgiftshöjningen och att polismyndigheten samtidigt avser att inte förnya tillstånden för extra utförare att bedriva ordningsvaktsutbildning, som är betydligt billigare.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) sade i en debatt i riksdagen i slutet av januari att han ogillar höjningen, men att det är polismyndigheten som tar beslutet.
Patrik Nicklasson, ordförande i Bevakningsföretagens intresseförening tillika VD för Väktarskolan i Boden, hemställer i första hand att regeringen vidtar åtgärder för att förhindra prishöjningen och ändrar ordningsvaktsförordningen så att auktoriserade utbildningsföretag ges rätt att utbilda ordningsvakter.
Säkerhetsföretagen och Transportarbetareförbundet påtalar att höjningen särskilt kommer drabba enskilda ordningsvakter som frilansar och mindre näringsidkare. De bedömer att om de extra utbildarnas tillstånd dras in kommer det leda till allvarlig och akut brist på ordningsvakter. De har krävt ett skyndsamt möte med rikspolischefen.
Visita ifrågasätter om polismyndigheten alls genomfört någon konsekvensanalys och påpekar att tillgången på ordningsvakter redan sällan är tillräcklig. Svensk besöksnäring kräver att polisen avstår från höjningen.
Sveriges förenade ordningsvakter tycker att utbildning borde vara helt avgiftsfri eftersom de hjälper polisen att upprätthålla allmän ordning i samhället.
Patrik Nicklasson konstaterar att avgiftshöjningen innebär att det kommer kosta 55 000 kronor att utbilda sig och arbeta som ordningsvakt, inräknat allt såsom uniform och utrustning. Sedan tillkommer ytterligare cirka 12 500 kronor inom tre år för den obligatoriska fortbildningen. Han anser att det uppenbart är oskäligt.
– Hur polismyndigheten kan finna att den här radikala prishöjningen inte skulle få stor inverkan på nyrekryteringen ter sig obegripligt och väcker oroväckande frågor om myndighetens kompetens, menar han.