– Rutinen är att fotografering för besökande inte är tillåtet, det gäller också anhöriga och föräldrar, berättar Bertil Sundström, verksamhetschef för för- och grundskolan i Boden.
Fotoförbudet gäller inte bara på lucia, utan året runt, och de har även slutat med skolfoton.
– Motivet är bland annat GDPR-lagstiftningen, men det är också en sekretessfråga i och med att vi har en skyldighet att se till att inget barns identitet utlämnas, varken i bild- eller skriftform.
Blir det inte tråkigt för barnen att inte få spara några minnen i form av foton från förskolan?
– Jag kan inte göra någon värdering av det, men det dokumenteras numera på ett mycket mer kvalificerat sätt än tidigare vad barnet har gjort och varit med om under sin förskoletid, bland annat genom foton som personalen tar i undervisningen, och det är ju minnen det också, poängterar han.
Han påpekar att det var annorlunda förr om åren när alla använde analoga kameror och satte in sina bilder i ett fotoalbum.
– Idag tar man foton med digitala kameror och kan sprida dem hur mycket som helst, vilket gör att integritetsfrågan blir ännu viktigare.
Räcker det inte att föräldrarna gör ett skriftligt godkännande om att det är ok att fota barnet och lägga ut bilderna?
– Jo, om förskolans personal själv i dokumenterande syfte tar foton och ansvarar för att bilderna inte sprids är det ok – om föräldrarna har godkänt det. Däremot om andra parter kommer in och fotograferar i våra förskolor har vi ju inte kontrollen över spridningseffekten.
Vad gäller på skolorna?
– Lagstiftningen och integritetskraven är desamma i grundskolan men där finns det inga generella rutiner utan det är varje rektor som hanterar det, säger Bertil Sundström.
I vissa förskolor i Boden har personalen ställt i ordning en liten hörna där man ändå kan fotografera sitt eget barn. Men på Björkdungens förskola råder totalt fotoförbud sedan några år tillbaka. Några gruppbilder på luciatåg blir det inte frågan om.
– Man får fotografera sitt eget barn hemma, innan man kommer till förskolan, säger rektorn Linda Lundborg.
Att de har slutat med skolfoton handlar också om att alla föräldrar inte har råd att köpa fotona.
– Då kan en del barn känna att varför fick de andra barnen, men inte jag? Så det blir också en fråga om lika förutsättningar, säger Linda Lundborg.