Guldgruva i bilder ska bli sökbart

Överluleå forskarförening fotar av fotografen Jakob Elof Harnesk sittningsböcker. Det gör det möjligt att se vilka släktporträtt som finns." Kommunarkivet är en riktig guldgruva", säger André Gillberg.

Thomas Lindmark och André Gillberg. Thomas har skött merparten av avfotograferingen med hjälp av ytterligare personal från forskarföreningen.

Thomas Lindmark och André Gillberg. Thomas har skött merparten av avfotograferingen med hjälp av ytterligare personal från forskarföreningen.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-10-30 09:49

Just nu avslutas avfotograferingen av 14 sittningsböcker som omfattar åren 1899-1954. Den som kom på idén är André Gillberg som är bildansvarig i forskarföreningen.

– Det var från början av rent personliga skäl. När jag började forska i min egen släkt så fick jag veta att min farfars far var från Norsjö i Västerbotten.  Det kom också fram att det fanns fotografier på mina släktingar som Harnesk tagit, säger Gillberg.

Fotografen Jakob Elof Harnesk tog över efter sin far i Norsjö fram till 1895. Sedan flyttade han till Boden, men hade kvar en filial i Västerbotten.

– Mina släktingar flyttade också till Boden ungefär vid samma tidpunkt som Harnesk och blev säkert fotograferade av honom, åtminstone fram till 1920. När jag såg det stora kommunarkivet i stadshuset med alla glasplåtar insåg jag att det är en riktig guldgruva för alla bodensare, säger Gillberg.

Kommunarkivarie Ginger Karström tycker att forskarföreningen står för ett jättearbete som bör uppmärksammas.

– Att de heter sittningsböcker kanske beror på att man satt när man blev fotograferad. Avfotograferingen sker i samarbete med Bodens kommun som också har nytta av arbetet, säger hon.

Efter avfotograferingen läggs det upp excelark med alla namn digitalt för att på det sättet göra registermaterialet mer lättillgängligt.  

–De som släktforskar kan sitta hemma och gå igenom materialet i sin dator. När de hittat vad de söker går jag ned i kommunarkivet och letar, säger Ginger Karström.

– Idag kanske många saknar fotografier för att släkten splittrades på olika håll och släktporträtten likaså. Nu finns faktiskt möjligheten att leta vidare vilket jag tror många är omedvetna om, säger André Gillberg.

Ginger Karström slår upp en av sittningsböckerna för att visa den sirliga men svårtydda handstilen.

– Det är bara ett jättejobb i sig att kunna tyda handskrifterna, säger hon.

– Forskarföreningen har specialister som är duktiga på att tyda allt, säger André Gillberg.

Nu är det inte bara den äldre Harnesk som bidragit till sittningsböckerna och fotograferingen utan även hans bror och son.

– Därför hoppas jag att forskarföreningen ska hjälpa oss att reda ut vissa frågetecken vad gäller korrekt fotograf för bilderna,  säger Ginger Karström.

André Gillberg, bildansvarig hos Boden Överluleå forskarförening stod för projektidén.
André Gillberg, bildansvarig hos Boden Överluleå forskarförening stod för projektidén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!