Fyra utländska tandläkare har börjat i Boden

Fyra nya tandläkare från fyra olika länder har blivit ett bra tillskott hos Folktandvården i Boden.

Samyra Rodrigues och Razvan Stavrica har båda flyttat till Boden för att arbeta som tandläkare. Ett bra nytillskott, tycker enhetschefen Anette Wärnberg och verksamhetschefen Charlotta Hannu Holmbom.

Samyra Rodrigues och Razvan Stavrica har båda flyttat till Boden för att arbeta som tandläkare. Ett bra nytillskott, tycker enhetschefen Anette Wärnberg och verksamhetschefen Charlotta Hannu Holmbom.

Foto: Ulrika Vallgårda

Bodens kommun2020-01-24 08:00

Folktandvården har länge dragits med tandläkarbrist och inte kunnat hantera mer än de prioriterade grupperna. 

– Vi tar först de akuta fallen, sedan barntandvård, äldre och funktionsnedsatta, tandvård som led i en sjukdomsbehandling och sedan frisktandvårdspatienter, berättar Charlotta Hannu Holmbom, verksamhetschef.

Kön av vuxna till vanlig tandvård har de inte hunnit göra något åt på flera år. 

När hon själv började hos Folktandvården i Boden för 22 år sedan var de ett tiotal tandläkare, minns hon. En efter en har de flyttat, gått i pension eller gått över till någon privat klinik. För tre år sedan var det bara tre tandläkare kvar.

De har inte anlitat någon hyrpersonal, däremot så kallade internstafetter, och så har de vänt sig utåt till andra länder för att nyrekrytera. Där fick de napp.

Razvan Stavrica, 26 år, kommer från Rumänien. Genom en kompis som studerade till läkare på samma universitet och som blev rekryterad till Norrbotten, fick han höra talas om att det även behövdes tandläkare i Sverige. Han fick kontakt med en person på Region Norrbottens HR-avdelning. I mars förra året flyttade han till Boden.

– Det var krångligt och trångt i Bukarest. Så det kändes bra att komma hit till Boden, som är mindre och lugnare.

Han hyr en lägenhet och har börjat umgås med kollegorna. Till hösten flyttar även hans flickvän hit.

Razvan Stavrica lärde sig lite svenska redan när han var kvar i Rumänien. Det första halvåret i Boden pluggade han svenska för en privatlärare som arbetsgivaren anlitade, samtidigt som han jobbade som assistent till en ordinarie tandläkare några dagar i veckan. 

– Det har gått jättebra att lära sig svenska. Cheferna är till och med mer nöjda än jag själv.

Eftersom han är utbildad inom EU var det inga problem att få sin rumänska tandläkarutbildning godkänd i Sverige. Den 23 september fick han sin svenska legitimation.

Han tycker det går bra att kommunicera med patienterna.

– Särskilt med ungdomarna. De är så vana vid att gå till tandläkaren och känner sig trygga. Tandvårdsrädslan är inte så stor i Sverige, utan man säger på en gång vad man tycker och vill till tandläkaren.

Samyra Rodrigues, 29 år, kommer från Brasilien, men har utbildat sig till tandläkare i Portugal. 

– Det kom en portugisisk tandläkare som arbetade i Norrbotten och pratade med oss om hur det är att jobba och leva i Sverige och det verkade bra.

Hon flyttade till Boden för fyra månader sedan och precis som Razvan Stavrica fick göra, håller hon nu på att lära sig svenska varvat med att hon assisterar tandläkarna några dagar i veckan.

– Jag tänker att här i Sverige är det en bra balans mellan privatliv och arbetsliv och jag gillar omgivningarna och naturen i Norrbotten, säger hon.

Hennes man som är ingenjör har sökt en doktorandtjänst på Luleå tekniska universitet och flyttar snart efter.

På kliniken har det också börjat en serbisk och en tysk tandläkare. Totalt är de tio tandläkare idag.

Enhetschefen Anette Wärnberg tycker det är en bra lösning för Region Norrbotten att rekrytera från andra länder.

– De svenskutbildade tandläkarna räcker inte till, så vi ska vara fantastiskt glada för alla som vill komma och jobba hos oss. De är en otrolig tillgång.

Charlotta Hannu Holmbom instämmer:

– Det är jätterolig. Vi lär oss av varandra, blir rikare kulturellt, det är berikande och bra för gruppen och trevligt att få nytillskott.

Utländska tandläkare

Tandläkare utbildade inom EU/EES har möjlighet till ett automatiskt erkännande av sina yrkeskvalifikationer i Sverige.

För tandläkare utbildade utanför EU/EES krävs att Socialstyrelsen granskar utbildningen. Det krävs också ett kunskapstest, praktisk tjänstgöring och en genomgången kurs i svenska författningar. 

Ett annat alternativ är att gå en kompletterande utbildning för utländska tandläkare i Sverige.

Båda kategorierna måste dessutom uppfylla språkkravet för att få svensk legitimation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!