Försvunna pojken har hittats vid liv

Den 15-årige pojke som varit försvunnen sedan måndagskvällen hittades på tisdagseftermiddagen vid liv, efter sökinsatser i trakterna kring Mjedsjön strax utanför Boden.

Hemvärnsmän ur insatsstyrkan kallades in för att söka efter Francis.

Hemvärnsmän ur insatsstyrkan kallades in för att söka efter Francis.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-09-24 13:52

Polisen gick ut med en bild och namn på den försvunne tonåringen Francis. Han har varit borta tidigare flera dagar. Senast i början av månaden. Då hittades han välbehållen efter fyra dagar.

Robert Lindman, yttre befäl, ledde sökandet efter Francis i trakterna kring Mjedsjön. Han återfanns  kl 13.37 på tisdagen.

– Det har gått bra och han fanns i en sektor, som vi bedömde som het. Han anträffades bara 700 meter från vår brytpunkt av helikopter. 

Robert Lindman bedömer att han befunnit sig i området och vandrat där.

– Han var ganska centralt i närheten. Han är vid god vigör även om han inte pratade så mycket. Han är anträffad och mår under förutsättningarna bra.

Han uppger att det kändes jätteskönt att få ett lyckat avslut för alla inblandade, framför allt för anhöriga. 

– Det känns skönt att han är okey. Det blev ett bra avslut och vi är jättenöjda. Våra metoder har funkat och våra samarbetspartners har varit jättebra. Vi hade också vidare planer om vi inte hade hittat honom. Så vi hade mera på gång. 

Robert Lindman anser att man nu bara måste hitta lösningar så att det inte händer igen. 

– Något behövs det göras känns det som. Blir det 30 minus går det inte. 

När Norrbottens Media tidigare under tisdagen talade med Robert Lindman uppgav han att polisen på måndag kväll fick larm om att en 15-årig kille som heter Francis hade försvunnit på en promenad. Han har en funktionsnedsättning, men han var vid försvinnandet i väldigt god vigör fysiskt, enligt polisen.

– Han gillar att promenera i skog och mark. Han har varit borta sedan 18-tiden då han sågs senast på vägen i Mjedsjön. Han kan gå långa sträckor, vilket är viktigt att tänka på under sökandet här,  sa Robert Lindman. 

Under dagen kallades hemvärnsmän från insatsstyrkan in. Det kom cirka 15 personer och därefter anslöt några till. Polisen ledde sökinsatsen, som är utvecklad efter en metod som bygger på beprövad kunskap och erfarenhet. 

Hemvärnsgruppen delades upp i tre mindre grupper med var sin gruppchef. De tilldelades var sitt sökområde. 

– Just nu är sökområdet begränsat till en radie på 7,5 kilometer. Det kan givetvis utvidgas, men vi måste börja någonstans, sa Robert Lindman.

Förutom polishelikopter deltog även ett par av polisens hundpatruller i sökandet. 

– Vi önskar hjälp av allmänheten. Alla människor i trakten som kan tänkas se honom ska ringa polisen. 

Den funktionsnedsättning som han har gör att han snarare söker sig bort från andra människor än till dem. 

– Han tar inte kontakt med människor såsom vi har fått veta, sa Robert Lindman.

Om man träffar på honom vad ska man göra då?

– Ringa oss direkt och hålla honom under uppsikt så att han inte viker av dock utan att man behöver närma sig honom. Men man bör hålla sig i närheten så att vi kan komma på plats och fort hitta honom.

Enligt Robert Lindman så har Francis mobiltelefon kopplats upp mot masterna i närheten. Han har mobil med sig men stänger av den. 

– Vid två tiden på natten kopplades den upp mot masten i Långberget. Sedan har det även uppkopplad vid klockan 7.39 mot masten på Torpgärdan. Det kan bero på flera saker, att den ena masten är starkare och tar, men att han är kvar på samma plats. 

Söker ni i den omkretsen?

– Vi gör en sektionsindelning, som en expert inom polisen tar ut. Vi skattar var det är troligast att han befinner sig, förklarade Robert Lindman. 

Utgångspunkten för de sökinsatser som genomförs är att 15-åringen är vid liv. 

– Ja, vi utgår från att Francis är vid liv. 

Med de kläder han hade med sig, hur klarar han en natt som den här med flera minusgrader?

– Man måste vara i rörelse och han går väldigt mycket, sa Robert Lindman. 

Francis kan enligt uppgift gå flera timmar i sträck. Robert Lindman har inte själv talat med anhöriga, men säger att de givetvis är oroliga. 

Uppdatering 14.22:

Vid 14-tiden på tisdagen meddelade polisen att Francis har hittats vid liv. Han upptäcktes av polishelikopter i det aktuella sökområdet och förs till sjukhus för vård.

Polis, hundpatrull och hemvärn deltog i tisdagens sökinsats i trakterna kring Mjedsjön.
Polis, hundpatrull och hemvärn deltog i tisdagens sökinsats i trakterna kring Mjedsjön.
Karta: Mjösjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!