Fler ringer BRIS - många oroliga för corona

Utsatthet sitter aldrig i karantän. Antalet samtal till Barnens rätt i samhället, BRIS, har ökat den senaste tiden. Många av frågorna handlar om corona och dess konsekvenser.

"Det finns en grupp barn som blir väldigt ensamma. Vi har alla behov av att vara en del i sociala sammanhang. De är smärtsamt att inte vara det. Barn pratar om det även i vanliga sammanhang, men coronan har skruvat det ytterligare", säger Marie Angsell på BRIS.

"Det finns en grupp barn som blir väldigt ensamma. Vi har alla behov av att vara en del i sociala sammanhang. De är smärtsamt att inte vara det. Barn pratar om det även i vanliga sammanhang, men coronan har skruvat det ytterligare", säger Marie Angsell på BRIS.

Foto: Claudio Bresciani

Bodens kommun2020-03-29 19:50

Sedan sjukdomen corona har drabbat samhället har samtalen till BRIS ökat. Men om det har med sjukdomen att göra är oklart, eftersom BRIS i samma veva har utökat sina telefontider med tre timmar om dagen varje vardag. 

– Den analysen går inte att göra ännu för det handlar om ett par veckor och ökningen står i proportion till utökningen, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på BRIS.

– En skillnad som vi ser nu jämfört med andra stora samhällshändelser, som terrordådet på Drottninggatan, är att det här berör dem mer. Vi såg en stor ökning för en vecka sedan av samtal som på ett eller annat sätt berör corona. 

De barn och ungdomar som ringt har haft många frågor kring sjukdomen corona. De har givit uttryck för oro att familjemedlemmar ska påverkas och oro för att själva bli smittade. 

– Barnen har förstått att det inte är farligt för barn, men många oroar sig för sina far-  och morföräldrar eller ett syskon som tillhör en riskgrupp. Där finns det en oro, säger Marie Angsell.

Barn lever med utsatthet i hemmet året om, men kan få det svårare under vanliga lov när skolor stänger. Barn som hört av sig har berättat att det har blivit mer bråk och våld hemma när föräldrar är oroliga och stressade inför den här nya situationen. 

– Många av samtalet handlar om konsekvenserna av den här samhällsförändringen, att föräldrar förlorar jobbet och att man isoleras hemma med sin familj. Gymnasieskolan har stängt, även en del andra skolor har stängt. Man kan inte träna som vanligt och får inte åka till mormor och morfar som vanligt, säger Marie Angsell.

En del barn känner också rädsla för hur det ska påverka vardagen framåt och har funderingar kring hur länge det ska pågå.

– För barn som har lite svårt att få kompisar så blir möjligheten att träffa jämnåriga mycket mindre när skolan stänger och träningen ställs in. Det finns en grupp barn som då blir väldigt ensamma. Ensamhet är en av de svåraste känslorna att hantera för barn. Vi har alla behov av att vara en del i sociala sammanhang. De är smärtsamt att inte vara det. Barn pratar om det även i vanliga sammanhang, men coronan har skruvat det ytterligare, säger Marie Angsell.

Plötsligt när hela familjen är hemma mer och kommer nöta mer på varandra i en situation där det även kan finnas stresspåslag för ekonomin och annat kan det uppstå konflikter. 

– I familjer där stressen ofta leder till att det blir våldsamt och farligt för barn får det omfattande konsekvenser. Vi ser en stor ökad risk för att barn nu utsätts för våld i sina hem i den här situationen.

Marie Angsell uppmanar därför människor att i dessa tider när många privatpersoner visat framför allt gamla personer och grannar stor civil omsorg även låta den omsorgen omfatta barn och barnfamiljer. 

– Genom att hjälpa till och avlasta familjer som man vet har det lite tufft förbygger man mycket. Man kan hjälp till genom att till exempel laga en cykel eller bjuda på en måltid. Möt de vuxna i familjen, det är en bra början,  och fråga barnen hur de mår och hur de har det och tipsa om att vi på BRIS finns. 

Om man misstänker att barn far illa ska man alltid göra en orosanmälan till socialtjänsten. 

Inte bara barn ringer till Bris med frågor nu i coronatider, utan även många vuxna har ringt och  frågat hur de ska prata med barn om sjukdomen. 

Barnens rätt i samhället

BRIS är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer.

Barn kan ringa och chatta klockan nio till tolv och 14 till 21 vardagar samt  klockan 14 till 21 på helgerna. De kan också mejla till BRIS när de vill, men då tar det några dagar att få svar.  

Vuxna med frågor om barn kan ringa förmiddagarna klockan nio till tolv på vardagarna.

Mejl och chatt hittar man på BRIS hemsida: bris.se

Telefonnummer för barn är 116 111.

Telefonnummer för vuxna – om barn är 077-150 50 50.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!