Förskolorna i Boden får pengar som räcker till tre årsarbetare, exklusive vikarier, under förutsättning att de har 17 platser per avdelning och månad. Antalet barn kan dock vara fler än 17, eftersom det även finns halvtidsplatser.
På den senaste nämnden redovisades statistiken för 2018. Statistiken baseras på antalet nyttjade plaster jämfört med antalet inrättade. Den visar en effektivitetsgrad på 101,4 procent. Då har man inte räknat in förskolan i Gunnarsbyn och Harads.
– Det beror på överinskrivningar, säger Sara Nilsson Bruun (S), ordförande i utbildningsnämnden.
Har ni något maxtak?
– Vi är skyldiga att erbjuda plats inom fyra månader, så vi måste lösa det. Det pågår alltid en dialog var det finns barn och hur man kan placera dem.
Hon är medveten om att föräldrar som har flera barn gärna vill ha dem på samma förskola, men ibland går det helt enkelt inte.
– Går det inte att ta in fler barn på en avdelning, för att det av utrymmesskäl helt enkelt inte ryms fler barn, så blir man erbjuden plats på en förskola som kanske inte ligger i närheten där man bor. Det är därför vi måste bygga nytt, för vi har alldeles för få platser, säger Sara Nilsson Bruun.
Hon konstaterar att den generella bilden är att det är trångt överallt på Bodens förskolor, utom i Gunnarsbyn.
– Det visar att vi fattat rätt beslut att bygga nytt. Samtidigt är det frustrerande att vi inte redan nu har alla de platser vi behöver.