De vill bygga billiga lägenheter i Sävast

"Om allt klaffar och vill sig väl kommer det stå klart i slutet av det här året eller i början av nästa", säger Kim Sundberg, delägare i Pionjären Fastighets AB.
"Om allt klaffar och vill sig väl kommer det stå klart i slutet av det här året eller i början av nästa", säger Kim Sundberg, delägare i Pionjären Fastighets AB.

Pionjären vill bygga om före detta Polaris i Sävast till kontor och lägenheter. Vill det sig väl kan allt i bästa fall stå klart i slutet av det här året.

Bodens kommun 20 mars 2020 18:00

Det berättar Kim Sundberg, delägare av och förvaltare på Pionjären Fastighets AB. 

I beståndet ingår fastigheten där Polaris hade verksamhet. I första hand är planen att bygga om den från industrifastighet till bostäder och kontor. Ett alternativt spår är att även ge utrymme för en privat hälsocentralaktör, som i dagsläget inte finns i Boden.

– Det är för att säkra upp åt vilket håll vi går, säger Kim Sundberg och berättar att de för en dialog med två presumtiva hyresgäster.

Han kan dock inte avslöja vilka.

Lokalen är på drygt 1 100 kvadratmeter. Navet i byggnaden blir kontorslokaler med gemensamma utrymmen. Runt det har de skissat på 18 mindre lägenheter.

Ambitionen är att locka till sig studenter, som gått klart sin utbildning på Bodens Business Park.

– I stället för att de ska försvinna ut i världen eller andra städer i Sverige. Här kan de få ett relativt billigt boende med närhet till arbetsgivare, olika datorföretag, som tar hand om dem plats. Då kan vi behålla dem längre i kommunen så att de kanske i nästa steg köper sig en bostad och stannar kvar, säger Kim Sundberg. 

Mattias Bergqvist, affärsutvecklare på Boden Business agency, tycker satsningen är fantastisk. 

– Just nu har vi ungefär 90 studenter, som går spel- eller datautbildning. 

Kommunen startade etableringen av spelutbildning med en uttalad målsättning att utveckla Boden till ett nav för spelindustri i regionen. Det har man lyckats med, vilket resulterat i flera företagsetableringar.

– 80 procent av den första kullen är kvar i närområdet. De allra flesta sitter nu ute hos oss på Boden Business Park. Några har startat egna bolag och andra har fått anställning på de nya bolagen. Så vi har kommit en bra bit på vägen att bygga en bransch, säger Mattias Bergqvist. 

Målsättningen framåt är att de ska ha 200 studenter och att antalet bolag runt ikring ska växa och bli fler.

Lars Andersson, samhällsbyggnadschef, berättar att de haft en dialog med Pionjären. 

– Om de ska kunna genomföra sina planer behöver kommunen ändra gällande detaljplan. 

Samhällsbyggnadskontoret har fått i uppdrag att ändra den, så att småindustri-delen i stället tillåter kontor och bostäder.

– Vi tror och hoppas att det här ska vara klart till sommaren så att vi kan börja bygga. Om allt klaffar kommer det stå klart i slutet av det här året eller början av nästa, säger Kim Sundberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa