Café 2:an - en arbetsplats i stadshuset

Café 2:an i Bodens stadshus är en social arbetsplats för personer som behöver sysselsättning och arbetsträning. "Det roligaste är att få träffa mycket folk, och göra smörgåsar och sallader", säger Stefan Gustafsson som arbetar här.

Alla jobbar på Café 2:an.  Fr Erica Liminka, Gunborg, Stenvall, Stefan Gustafsson, Sara Vikström och Linda Schylander." Vprt fika är mycket uppskattat av kunderna", säger Sara Vikström.

Alla jobbar på Café 2:an. Fr Erica Liminka, Gunborg, Stenvall, Stefan Gustafsson, Sara Vikström och Linda Schylander." Vprt fika är mycket uppskattat av kunderna", säger Sara Vikström.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-12-02 14:05

Det är Arbetsmarknadsförvaltningen, som erbjuder sysselsättning och arbetsträning för personer som behöver stöd, som ansvarar för verksamheten. Gunborg Stenvall och Sara Vikström fungerar som gruppledare för gruppen. 

– Det är en stor och jättefin grupp på 15 personer som är trevliga och tar hand om varandra, säger Sara Vikström.

Stefan Gustafsson delar sin arbetstid mellan Café 2:an och Vedservice vid Åberget. Han är den som har jobbat längst på Cafè 2:an i cirka 14 år. 

Erica Liminka kom till caféet i september i år. Hon var tidigare på Havremagasinet, där Arbetsmarknadsförvaltningen har avslutat sin verksamhet. 

– Jag tycker att det är bra att komma ut och arbetsträna för att nå till ett ordinarie jobb, säger hon.

Linda Schylander och Axel Sundström har jobbat sedan 2018.

– Jag tycker att det är bra att komma ut och ha något att göra. Det jag gör varierar från dag till dag, säger Linda.

Huvuddelen av fikabrödet kommer från Arbetsmarknadsförvaltningens bageri. 

– Vårt fika är mycket uppskattat av kunderna. Vi gör olika mackor och sallader och kör även ut beställda fikavagnar till olika förvaltningar i stadshuset, säger Sara Vikström.

Caféet anpassar arbetstider, handledning och arbetsuppgifter efter den enskildes behov. Några anställda jobbar fem dagar i veckan och somliga några timmar i veckan. 

– Dagens arbetsuppgifter struktureras och fördelas på en tavla som fungerar som ett schema. Det är en populär arbetsplats som många vill komma till, säger Gunborg Stenvall.

Cafè 2:an är nyrenoverad och blev "synligare" när väggen mot korridoren försvann.

– Vi har alltid haft öppet för allmänheten men nu har fler medborgare hittat hit. Det tycker vi är jättekul. 

Även de nydesignade smörgåsarna har blivit riktigt poppis hos kunderna. Första mackan fick kommunikatören Fredrik Åström äran att göra. 

– Vi kom på idén tillsammans och Fredrik var först ut att designa. Nu är det sjunde veckan vi kör, säger Sara. 

Anställda på Medborgarservice, Budget- och skuldrådgivningen, Team Stöd, Överförmyndarnämnden, ISS och Erica från Cafè 2:an har också designat mackor.

– Alla är välkomna att anmäla sitt intresse.  Det är Ericas macka som sålt bäst, säger Gunborg Stenvall.

Erica Liminka och Fredrik Åström med några av de designade mackorna. " Det har varit roligt att få vara lite kreativ", säger kommunaktören Åström.
Erica Liminka och Fredrik Åström med några av de designade mackorna. " Det har varit roligt att få vara lite kreativ", säger kommunaktören Åström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!