Bodenson frias helt från insiderbrott

Anders Holmgren kommer från Boden. Han satt en längre tid häktad och åtalades för grovt insiderbrott. Nu frias han helt av Stockholms tingsrätt.

Stockholms tingsrätt frikänner Anders Holmgren, från Boden, från grovt insiderbrott.

Stockholms tingsrätt frikänner Anders Holmgren, från Boden, från grovt insiderbrott.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bodens kommun2019-11-28 14:20

Anders Holmgren var koncernchef och vd i bolaget Cherry AB, som är ett spelföretag. När bolaget 2016 genomförde det betydande köpet av ComeOn var han styrelseledamot. Året därpå noterades Cherry på börsen Nasdaq. 

Trots att ComeOn stod för en betydande del av Cherrykoncernens omsättning gick det inte som planerat. Under 2017 gick bolaget ut med två negativa vinstvarningar och vidtog åtgärder, som gjorde att ComeOn gick bättre än väntat och i april året därpå gick företaget ut med en positiv vinstvarning. 

Den 16 april 2018 steg kursen på Cherryaktien med 12,3 procent.

Dessförinnan hade Anders Holmgren i mars köpt aktier i Cherry för närmare tolv miljoner kronor. Åklagaren åtalade honom i februari i år för grovt insiderbrott och beräknade att vinningen av aktieaffären uppgick till 2,7 miljoner kronor. 

Utredningen är omfattande och pågick länge. Anders Holmgren greps och anhölls våren 2018. Han satt häktad till och med juni 2018. 

På torsdagen kom domen. Tingsrätten friar honom helt och ersätter honom för hans rättegångskostnader på närmare en miljon kronor. 

Domstolen konstaterar att informationen om det ekonomiska utfallet, som Anders Holmgren hade tillgång till när han köpte aktierna, inte hade offentliggjorts. Ändå är rättens slutsats, vid en samlad  bedömning, att det inte är ställt  bortom rimlig tvivel att informationen sannolikt skulle ha haft en väsentlig inverkan på  aktiekrusen om den hade offentliggjorts. Därför ogillas åtalet.

Karta: Boden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!