Bodens utveckling bättre än rikssnittet

Färska siffror från SCB och Arbetsförmedlingen visar att förvärvsgraden för födda utanför Europa har tagit fart rejält i Boden. "Mycket glädjande", säger Claes Nordmark (S), kommunalråd.

Kommunalrådet Claes Nordmark (S) gläds åt färska siffror från SCB och Arbetsförmedlingen.

Kommunalrådet Claes Nordmark (S) gläds åt färska siffror från SCB och Arbetsförmedlingen.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Bodens kommun2019-12-21 09:00

Bodens kommun ökar sin befolkning. En del av förklaringen är nysvenskarna, men det är inte hela förklaringen. 

Förvärvsgraden för utrikesfödda personer mellan 20 och 64 år förbättrades under 2018 från 62 procent  till 69 procent och är nu högre än i jämförelse med riket. Det visar siffror från SCB och Arbetsförmedlingen. 

Förvärvsgraden för födda utanför Europa i åldern 20-64 år förbättrades avsevärt under 2018. En ökning med 11-13 procent. Kvinnornas förvärvsgrad är högre än männens och  13 procent bättre i jämförelse kvinnor totalt i riket.

Förvärvsgraden bland yngre, 20-24 år och 25-29 år, har haft en stigande utveckling och ligger högre än i riket.

Detta trots att Boden och Norrbottens län har mellan 2014-2018 haft en betydligt sämre arbetsmarknadsutveckling i jämförelse med andra län och riket som helhet.

Claes Nordmark konstaterar att Bodens utveckling är bättre än rikssnittet på alla områden, framför allt under det senaste året.

– Den kanske mest spännande utvecklingen för Boden är att förvärvsgraden för födda utanför Europa har tagit fart rejält. När det gäller 20-24 år går vi till och med mot rikstrenden sista året.  

Vad beror detta på då? 

– Det är en kombination av många kloka bodensares arbete bland annat på JobbCenter och BIS (som står för  Boden, Integration och samverkan). Vi ser också att extratjänsterna har haft en positiv effekt. För nyanlända kan det vara första möjligheten att komma in på arbetsmarknaden. Man får kontakter, erfarenheter och lär sig språket bättre. Då är steget till ett riktigt jobb, säger Claes Nordmark. 

I och med att riksdagen antog M/KD-budgeten  för 2019 stoppades anvisningar till arbetsmarknadsinsatserna extratjänster och beredskapsjobb. 

– Det ställde till det rejält. Det är ogenomtänkt och kontraproduktivt. Det gör att människor får det svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. 

Verksamheten på BIS drivs av Svenska Kyrkan och Studieförbundet vuxenskolan och hjälper på olika sätt asylsökande Syftet är att korta ned tiden för att komma i jobb eller studier när de väl får uppehållstillstånd.

– Vi är duktiga i vår kommun på att tänka kreativt, att samla oss kring samma mål som att människor så snabbt som möjligt ska komma in på arbetsmarknaden. När vi bodensare vill något så fixar vi det helt enkelt tillsammans, avslutar Claes Nordmark. 

Karta: Bodens kommun stadshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!