Bodenhjärtat - ett riktigt kärleksnäste

Det är många som kan svärma här. Både insekter och människor. Nya parken Bodenhjärtat kan bli ett riktigt kärleksnäste.

Hjärtparken är klar. Här sitter skaparen Lena Larsson vid parken som personalen på parkenheten byggt själva. " Vi är nöjda och hoppas att bodensarna är det också."

Hjärtparken är klar. Här sitter skaparen Lena Larsson vid parken som personalen på parkenheten byggt själva. " Vi är nöjda och hoppas att bodensarna är det också."

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-10-02 15:27

Parkenheten fick tidigare uppdraget att skapa något nytt och valde en eftersatt del av Brännastrands grönytor.

– Boden fyller 100 år i år så vi fick pengar att göra något extra för. Det här området har en väldigt fin utsikt, säger produktionsledare Lena Larsson.

Tanken var att parken Bodenhjärtat skulle vara klar för invigning till sommaren men det blev först till hösten. Parken består av en stor del stenlagd yta. Parkpersonalen har gjort allt själva utom asfalteringen.

– Vi lät Bodenhjärtat bli ett övningsprojekt för vår egen  personal eftersom vi inte har några egna anläggare. 

Att göra allt i egen regi blev också ett sätt att få ned kostnaden istället för att anlita ett anläggningsföretag. 

– På det här sättet får vi mer pengar över till att göra ännu fler platser attraktiva. Det blir en vinst för bodensarna, säger Larsson.

– Jag är jättenöjd med parken och tror att personalen tyckt att det varit roligt att göra något nytt.  Vi får hoppas att vi får öva på fler platser, säger Lena Larsson.

Det är hon som står för parkvisionen och skissen och den har följts nästan till punkt och pricka. Den enda förändringen från planen är att långbänkarna har försvunnit.

–  Istället för bänkarna kommer vi att placera ut en ”sittpuck” på vardera cirkel i platsmarkörerna. Jag tror att det kommer att bli bättre för då framgår formerna i mönstret tydligare.

Två betongringar ska få snyggt snickrade sittytor av trä. 

–Vi kommer att tillverka sittpuckarna själva, under vintern.  På dem kan man sitta och titta åt vilket håll man vill, säger Lena Larsson.

I de muromgärdade rabatterna med träd, buskar och perenner är lökarna, som ska komma upp till våren, precis nergrävda. 

Parkenheten har planterat bland annat hägg och kopparhäggmispel för att Brännastrands område står på utfylld sjöbotten, där vatten kan bli stående. Förhoppningsvis är det träd som klarar det bäst. 

– Vi valde också häggsorten Laila som ska få större blomklasar. Trädens grenverk kommer sedan att bilda som ett skyddade tak över parkplatsen.

De buskar som är planterade blommar och de flesta har även mycket vackra höstfärger. Kärleksört, kantnepeta och stäppsalvia är några av perennerna som är högt uppskattade av insekter. 

Nya parken Bodenhjärtat kanske blir en plats för romantik.

– Ja, det är många som ska svärma här i parken. Både insekter och människor.

 Engla-Marie Lundgren och Beatrice Johansson jobbade med rabatten i hjärtparken.
Engla-Marie Lundgren och Beatrice Johansson jobbade med rabatten i hjärtparken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!