Boden och Luleå köper biogas av varandra.

Boden och Luleå ska köpa och sälja biogas mellan varandra och dela på en utvecklingschef för biogas. "Det är en bra affär för båda. Luleå blir av med sitt överskott och Boden slipper köpa naturgas", säger va-chefen Jan Lundberg, Bodens kommun.

En gemensam satsning för samarbete och utveckling av biogas. Det gör Boden och Luleå genom samverkansavtal. På bilden syns Luleås va-chef Petra Viklund och Bodens va-chef Jan Lundberg.

En gemensam satsning för samarbete och utveckling av biogas. Det gör Boden och Luleå genom samverkansavtal. På bilden syns Luleås va-chef Petra Viklund och Bodens va-chef Jan Lundberg.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-11-23 09:43

 Bodens kommun och Luleå kommun har slutit tre olika samverkansavtal.

– Alla har sin grund i samverkansavtalet som skrivits mellan kommundirektörerna som speciellt pekade ut miljöteknikområdet, säger va-chef Petra Viklund, Luleå kommun.

– Våra kommuner har alltid samarbetat. Vi ser ingen konkurrens mellan våra verksamheter, säger Jan Lundberg.

Kommunerna kommer att dela på en chef för biogasutveckling. Kostnaderna för tjänsten delas lika mellan parterna som ställer sina anläggningar till förfogande gällande utveckling och användande av de kunskaper som finns.

– Samverkan innebär också att se båda anläggningarna som en gemensam vid serviceavbrott. Stänger vi en vecka så kan man leverera och köra på den andra anläggningen, säger Viklund.

Luleå och Boden kommer även att sälja och köpa fordonsgas av varandra som tillverkas för att förse kommunala fordon med drivmedel. Självkostnadspriset är satt till 10 kronor per kilo gas, vilket motsvara 1,3 liter.Biogasanläggningarna är ungefär lika stora men Luleå har möjlighet att tillverka mer biogas av sitt slam med tanke på att kommunen har betydligt mer invånare  Men Boden har däremot mer kommunala fordon som går på biogas än Luleå och förbrukar mer.Avtalet ger respektive kommun trygghet att kunna tillhandahålla fordonsgas när den egna biogasen inte räcker till.

– Får Boden för lite biogas idag tvingas vi köpa naturgas. Båda kommunerna har sett ett behov av att  samarbeta vid driftstopp eller försäljningstoppar, säger Lundberg.

– Luleå har istället ett överskott  och nyttjar bara 40 procent av gasen som görs av avloppsslam och restprodukter. För att nyttja mer måste vi köpa in fler tunga fordon, säger Viklund.

Trots avtal så förbinder sig inte kommunerna till några åtaganden eller garantier. Beställning och leverans av biogas sker löpande i de fall parterna har möjlighet att sälja vid det specifika tillfället.Luleå kommun har också ett samverkansavtal med Boden att skicka matavfallet efter årsskiftet.

– Vårat avtal med Norrlandsjord gick ut och att göra biogas är ännu bättre, tycker Erik Öhrling, vd för Lumire, om avtalet. 

– Vi är enda anläggningen i länet som kan göra biogas av matavfall och med Luleås avfall fördubblar vi nästan kapaciteten, säger Jan Lundberg, nöjt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!