"Bara en förenkling av administrationen"

Ett missförstånd. Så tolkar kommunalrådet Johan Gröhn(C) skrivelsen från landsbygdsrådets ordförande som är orolig över rådets framtid om byapengen flyttas från kommunledningsförvaltningen."Det här förenklar administrationen", säger Gröhn.

Johan Gröhn (C) kommunalråd säger att det måste ha uppstått ett missförstånd vad gäller landsbygdsrådet vara eller icke vara.

Johan Gröhn (C) kommunalråd säger att det måste ha uppstått ett missförstånd vad gäller landsbygdsrådet vara eller icke vara.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-11-08 12:09

Bodens landsbygdsråd (BLR) hade möte i Harads den 31 oktober.  Enligt landsbygdsrådets ordförande Ingemar Karlsson var det flera på mötet som uppfattade informationen från landsbygdsutvecklaren  att BLR verksamhet skall flyttas till KFU. I dag är det kommunstyrelsen som beslutar om byapeng och stöd till BLRs verksamhet medan Kultur, fritid och Unga( KFU) beslutar om stöd till samlingslokaler och stödjer byar vid ansökan om projektmedel till landsbygden.

– Jag sade på mötet att BLR endast ska ha en väg in i kommunhuset oavsett vad frågan gäller, säger Ingemar Karlsson.

Kommunalrådet Johan Gröhn (C) som också deltog på mötet säjer att landsbygdsrådet inte ska flyttas någonstans.

– Jag delar inte ordförandens oro utan allt bottnar i ett missförstånd. Det som sagts är att byapengen kunde administrerades av KFU. Kan man ansöka om bidrag till samma verksamhet från ett ställe är det enkelt. Både för dem som ger bidraget och för dem som söker det, säger Gröhn.

Karlsson säger att han valde att inte kommentera på mötet eftersom det skulle kunna uppfattas som ett politiskt inspel.Att det var ett missförstånd får stå för Johan Gröhn, enligt ordförande.

– Jag blev invald i Bodenalternativet efter jag fått ordförandeskapet. BLR kan inte acceptera en sådan där lösning. KFU har inte den insikt och kunskap som krävs för att administrera BLR och byarnas verksamhet, säger Karlsson.

Pensionärsrådet och de andra kommunala rådens verksamhet ligger under kommunledningsförvaltningen. BLRs verksamhet handlar inte bara om kultur, fritid och unga utan om landsbygdens utveckling och överlevnad, menar Karlsson.

Enligt Gröhn har rådet för funktionsnedsatta och pensionärsrådet en annan ställning, även fast alla kallas råd.

– Det är inte samma funktion i landsbygdsrådet som är en förening som driver och samlar byaföreningarnas verksamhet., säger han.

– Att påstå att BLR är en förening är helt felaktigt, tvärtom är det ett råd som verkar för cirka 30 procent av kommunens medborgare som är bosatta utanför stadsplanerat område vilket bör jämföras med de andra råden som företräder kommunmedborgare med specifika ämnesfrågor och representerar betydligt färre medborgare än vad Bodens Landsbygdsråd gör, säger Karlsson.

Ingemar Karlsson är orolig över landsbygdsrådets framtid och möjligheter till påverkan.
Ingemar Karlsson är orolig över landsbygdsrådets framtid och möjligheter till påverkan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!