30 äldreboendeplatser bort på Å-gården

Två våningar på Å-gården töms på 30 äldreboendeplatser. Bodens socialnämnd behöver spara pengar, men anhöriga och personal kritiserar flyttkarusellen.

Ågården som i dag är ett äldreboende ska göras om till trygghetsboende.Vid ett anhörigmöte ifrågasattes åtgärden när det tar flera år innan alla platser är fyllda.

Ågården som i dag är ett äldreboende ska göras om till trygghetsboende.Vid ett anhörigmöte ifrågasattes åtgärden när det tar flera år innan alla platser är fyllda.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-10-27 10:09

I onsdags informerades personalen. I torsdags fick anhöriga och de boende veta. 

Inga politiker var med på mötet utan bara socialchefen Catharina Liljeholm och Mats Björk, administrativ chef på socialförvaltningen. Anhörigmötet på Å-center var fullsatt. Där ställdes kravet om ett nytt möte – med politikerna.

I dagsläget behålls två våningar som äldreboende, resten ska stängas. Flyttkarusellen för gamla människor upprörde många anhöriga på mötet.

– Varför ska allt göras om till trygghetsboende. Gamla sjuka människor ska inte behöva flytta flera gånger. Det känns oacceptabelt, säger en anhörig.

– Jag tycker det är fruktansvärt hur man behandlar de gamla i dag. Var personalen ska ta vägen känns också mycket osäkert, säger en undersköterska från Å-gården.

Bakgrunden är att socialnämndens politiker ska minska kostnaderna. Den 29 oktober tar nämnden beslutet att minska Å-gårdens äldreboende med 30 platser, genom att man tömmer våning tre och fyra som man tidigare tömt Å-center. Det äldreboendet har gjorts om till trygghetsboende.

– När det gäller personalen på de aktuella våningsplanen så kommer alla få behålla sina anställningar, men placeringen kommer framöver att bli på andra ställen, ungefär det som skedde med Å-centers personal, säger Catharina Liljeholm.

15 anställda vårdbiträden erbjuds möjlighet att läsa vidare till undersköterska på. 

– En insats som kommunen betalar. Vi har ett underskott i dag av undersköterskor, säger Mats Björk.

En annan fråga som socialchefen fick på mötet var hur de kan säja att det finns för många äldreboendeplatser när det är folk i kö som väntar på en plats.

– Det är svårt att förstå. Köproblemet beror på att vi har inget annat att erbjuda. Även för dem som har ett litet vårdbehov men ändå inte kan bo hemma är enda alternativet äldreboende. Det måste finnas en mellanform och då är biståndsbedömt trygghetsboende en lösning, säger Liljeholm.

Boden har höga kostnader för särskilt boende och att det finns för många äldreboendeplatser sett till befolkningen.

– Givetvis måste vi spara pengar också. Vår sista delprognos visade att vi kommer att gå ganska många miljoner back. Det ser tyvärr inte bättre nästkommande år, säger Björk.

Skälet till att ta bort äldreboendeplatser på Å-gården uppges även vara dess centrala, attraktiva läge och att fastigheten kan göras om i framtiden. Men det kommer att ta några år innan platserna på Å-gården är borta.

– Å-gården kommer att tömmas på samma sätt som Å-center, en lägenhet i taget. Vi har sagt att de som redan bor i huset har förtur till de 15 platserna som finns på våning 1 och 2 som bibehålls, säger Liljeholm.

Mats Björk, administrativ på socialförvaltningen och Catharina Liljeholm, socialchef, informerade anhöriga på torsdagskvällen.
Mats Björk, administrativ på socialförvaltningen och Catharina Liljeholm, socialchef, informerade anhöriga på torsdagskvällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!