Bodens investering i landsbygden prisas

Bodens kommun har blivit utsedd till årets landsbygdskommun i Norrbotten 2018. "Boden kommer fortsätta investera i landsbygden som är så viktig för kommunens totala attraktionskraft", säger kommunalrådet Claes Nordmark (S).

14 februari 2019 20:41

Koalitionen Framtid Boden med s,mp,c och sjvp höll pressträff i Unbyn för att prata om priset samt framtida planer för landsbygden.Det är en jury bestående av styrelsen för Hela Sverige ska Leva i Norrbotten, Länsstyrelsen i Norrbotten och Region Norrbotten som utsett Boden till länsvinnare.

– Det är en glädjande och inspirerande utmärkelse att Boden har blivit utsedd till årets landsbygd av Hela Sverige ska leva. En utmärkelse som både glädjer och förpliktigar. I Boden så har vi sedan länge tillbaka bestämt oss för att ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. Så i Bodens kommun så är alla stadsdelar och alla byar en del av samma kedja. Alla länkar ska vara starka. För att åstadkomma det har det krävts politiskt mod och vilja under en lång tid och även gedigna insatser från tjänstepersoner och ett enormt engagemang från Bodens byar, säger kommunalrådet Claes Nordmark (S).

I Boden är det viktigt enligt rådet att se landsbygden som en möjlighet.

– Landsbygden ger möjlighet till gemenskap, livskvalité, tillväxt och arbetstillfällen. I Boden vill vi växa och bli 30 000 innevånare 2025 och då duger det inte att bara växa i stan utan vi måste växa i hela kommunen även i byarna. Det är också därför som det genomförs nytt planprogram för Unbyn men även en ny detaljplan för Gunnarsbyn och vi tittar aktivt på bostadsfrågan i hela kommunen, säger Nordmark.

Även övriga råden uttryckte sin gläjdje över utmärkelsen.

– Landsbygdspriset visar verkligen att det långsiktiga, strategiska utvecklingsprogram som vi har för hela Boden ger effekt. Vi har i dag servicepunkter i Gunnarsbyn och Harads och kommer även att få en i Unbyn vilket ger arbetstillfällen och servicen blir tillgängligare. Vi har i dag olika ålderstrukturer och många äldre som bor i byarna. Att ha en servicepunkt gör att utanförskapet minskar och att man kan komma till servicepunkten och få stöd, säger kommunalrådet Johan Gröhn (C).

Catarina Ask, gruppledare för miljöpartiet tycker det känns extra roligt att få priset på Alla hjärtans Dag.

– Då får vi fira dubbelt. Ofta vill vi att staten ska utlokalisera arbetstilfällen och det är något som kommunledningen tagit till sig och insett att det måste vi också själva göra. Därför är servicepunkterna viktiga och jag tror att det är arbetet med att hela Bodens kommun ska leva som vi blivit uppmärksammad för, säger Ask.

Enligt landsbygdstrategen Leif Engström är landsbygdsutvecklingen ett strategiskt arbete som kommunen jobbat med under flera års tid.

– Jag har haft turen att få jobba med en bra kommunledning som förstått vikten av att se hela kommunen som en levande bygd. Det är det som gör att vi får den här utmärkelsen, säger Engström.

Det kommunen gör enligt Engström är att delfinansiera flera landsbygdsprojekt.

– Kommunen har nog satsat tre miljoner under förra året vilket känns väldigt bra, säger Engström.

Lars Bergström, ordförande för Hela Sverige ska Leva, delar inte ut något pris utan läser upp den fina motiveringen inför kommunledningen.

– Det officiella prisutdelningen sker på vårt årsmöte den 28 april som vi planerar att ha i Gunnarsbyn, säger han.

Länspriset är också ett vandringspris vilket innebär för Bodens del att Föreningen hela Sverige ska leva kommer att lägga sina publika arrangemang under 2019 i kommunen.

– Boden kommer också att nomineras till Riksorganisaitonen Hela Sverige ska Levas pris som ”Sveriges Landsbygdskommun 2019, säger Lars Bergström.

lena.leffler@norrbotten.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Leffler