Fastighetsjätte satsar i Boden

Wiksténs fastigheter satsar i Boden och bygger ytterligare ett bostadshus med 19 nya lägenheter. "Vi ser det här på lång sikt. Det är en god och sund investering för Boden och för oss för att skapa ett attraktivt boende", säger Dennis Wikstén, VD.

Dennis Wikstén, verkställande direktör för Wiksténs fastigheter.

Dennis Wikstén, verkställande direktör för Wiksténs fastigheter.

Foto: Lena Leffler

BODEN/UPPDATERAD2016-12-29 12:32

Det nya bostadshuset kommer att uppföras efter Åbergsleden på marken mellan det plåtbeklädda huset och det hus som Wiksténs nu håller på att återuppbygga efter branden. Det var i augusti 2015 som ett av deras flerfamiljshus på området totalförstördes vid en brand.

Dennis Wikstén berättar att det en gång i tiden stått ett hus på den platsen som nu är aktuell får nybyggnation. Han säger att de sneglade på den tomten redan för två år sedan, eftersom det är byggbar mark.

– Vi tog fram lite skisser, men fick göra paus i det arbetet när vi drabbades av branden.

Inflyttningen i det återuppbyggda huset sker i maj nästa år och enligt Dennis Wikstén har uthyrningen av de lägenheterna gått jättebra.

– Redan i slutet av september/början av oktober var allt uthyrt. Vi är nöjda med det huset. Vi hittade en bra exteriör lösning för att återskapa det gamla intrycket av försvarsbostäderna.

Peab bygger det huset och enligt Dennis Wikstén har samarbetet dem emellan fungerat jättebra.

– Det kändes bra och därför återupptog vi i höst det gamla resonemanget. Vid en sammanlagt bedömning av den goda uthyrningen, efterfrågan i övrigt och det fantastiska läget med utsikt över älven och de gröna miljöerna så kände vi att vi ska komplettera området med ytterligare bostäder. Vi tog en dialog med Peab i fall de skulle kunna tänka sig att bygga ett hus till.

Och det ville Peab Sverige AB, som antagits som totalentreprenör för uppförande av den nya byggnaden. Entreprenaden uppgår till 45 miljoner kronor. Det nya huset kommer innehålla tvåor, treor och fyror. Entreprenaden beräknas komma igång vårvintern 2017 och färdigställas våren/sommaren 2018.

– Det känns jättekul, säger Dennis Wikstén.

Lika glada är de på Peab. Johan Rahkola, arbetschef, säger:

– Vi är glada att vi på Peab fått fortsatt förtroende att bygga ytterligare ett hyreshus åt Wiksténs fastigheter som visar ett tydligt ansvarstagande vad gäller lokal samhällsbyggnation. Det visar även att vi på Peab är duktiga bostadsbyggare.

När det nya huset är färdigt kommer det totalt att finnas fyra bostadshus på området.

– Vi är medvetna om att det är dyrt att bygg, säger Dennis Wikstén och fortsätter:

– Det kräver ett ganska stort engagemang av oss att få till det på ett bra sätt rent investeringsmässigt. Men vi har funnits i Boden i snart 67 år när vi passerar helgen och vi är en långsiktig samhällsbyggare här. Ser vi det här på lång sikt så är det en god och sund investering för Boden och för oss för att skapa ett attraktivt boende. Vi försöker skapa så goda förutsättningar som möjligt för oss att kunna genomföra det.

Utvändigt blir det nya huset likadant som det återuppbyggda och invändigt blir det i princip likadant, lägenhetsstorlekar och allt.

– Just nu sitter vi med bygglovshandlingar och kommer lämna in en ansökan om bygglov i januari, säger Dennis Wikstén.

Wiksténs fastigheter

Wiksténs är ett anrikt fastighetsbolag med historia sedan 1950. Idag äger, förvaltar och utvecklar det närmare 900 lägenheter och över 30 000 kvadratmeter näringslokaler. Det gör bolaget till Bodens största privata fastighetsägare.

Källa: Wikstèns fastigheter AB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om