Segerspjut i succédebut

Bodentravets traditionella kuskmatch Björnkampen är travsveriges äldsta ”levande” kuskmatch. Igår kväll tävlade man om hederspriset ett björnspjut – för 38:e gången. Efter körda fyra avdelningar kunde Halmstads Peter Untersteiner hissa spjutet i luften.

Foto: Lars-Göran Norlin

BODEN/TRAV2014-08-07 22:16

För Peter Untersteiner, som är mitt uppe i en mycket framgångsrik säsong, var det första gången han tävlade på Bodentravet och den premiären var han förstås mer än nöjd med.

– Det har varit en kanondag, tyckte han. Segern med Kossu Sisu är nummer ett förstås men mest stolt är jag över att jag lyckades köra in pengar med ett kallblod (Änga Månson). Kan jag så lovar jag att komma tillbaka och försvara det här spjutet. Annars så skickar jag junior (Johan) eller så kommer vi båda två.

Björnkampen inleddes som Untersteiner påpekade med ett kallblodslopp. Trots en galopp i första sväng lyckades hemmaproffset Roger Nilsson fånga in ledande Storvinna (Mika Fors) kort före mål.

Något som förstås gladde både Roger och tränaren Gunnel Fredriksson.

– Jag blev nästan litet rörd, sade Roger. Att hästen har kommit tillbaka på det här viset efter allt strul och skador han varit med om. Det här är det bästa kallblod jag kört även om det förstås var litet jobbigt när han felade i första sväng.

Blixtsnabb tillhörde som treåring de riktigt stora talangerna i rasen men skadade sig. Nu är han fem år och går förstås en mycket intressant framtid till mötes.

Finsk seger i Björnkampens andra avdelning (V64-3) sedan sulkyartisten Jorma Kontio stuckit till ledningen med Casper Downhill och där fått bestämma tempot. Under slutrundan drog Kontio på för fullt och segern blev till slut mycket lätt.

– Det här är en jättefin häst, berömde Jorma. Han har litet pengar på sig och kommer att duga riktigt bra på den finska rikstoton.

I den tredje avdelningen tog Halmstads Peter Untersteiner ett stort steg närmare slutsegern i kuskmatchen. Han körde Salmela.tränade Kossu Sisu och via en sylvass spurt fick han nosen före favoriten Anton von Bentz i sista steget.

– En kanonbana att köra på, tyckte Untersteiner. Lika bra som den i Halmstad. Salmela sade åt mig att köra på chans och Kossu Sisu kändes finfin och kaxig hela vägen. Även om det var hårt i mål så tyckte jag att jag hann dit.

Sista avdelningen bjöd också på ett rafflande upplopp. Där Hanna Olofsson lyckades sätta finske Caesar de Veluwes nos före Caviar de Vie på linjen.

Men det var hårt.

- Jag trodde att jag torskade, sade Hanna. Men det var en fin häst jag körde och en kul seger.

V64-inledningen kördes utanför kuskmatchen och efter en stark avslutning som knäckte ledande EL Sueco segrade Robert Bergh-tränade Putte Topline. Körd av Janne Norberg.

Som kvällens andra lopp kunde vi glädja oss åt nio tvååringar som nu gjorde sin premiär på tävlingsbanan. Efter en rejäl avslutning upploppet ner kunde Jans Nilsson måtta in segern med Hanna Olofsson-tränade italienaren Tiffany Font.

– Jag kände redan i provstarten att det här var en bra häst, berömde Jens. Det var en riktig travare det här och det var inga problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om