Tidigt på måndagsmorgonen meddelade Försvarsmakten att föraren av den bärgningsbandvagn, som på söndagskvällen gick genom isen utanför Boden, hade omkommit. Den 23-årige mannen, som konstaterades avliden på plats, var hemmahörande i södra Sverige. De anhöriga har underrättats.

– Det värsta som kan hända har tyvärr hänt. I denna svåra stund går våra tankar till de anhöriga och de närmaste kamraterna, säger regementschefen och övningsledaren överste Mikael Frisell i ett pressmeddelande.

Det var vid 22.30-tiden på söndagskvällen som räddningstjänsten larmades till Lule-Altervattnet mellan Boden och Älvsbyn.

– Det är en stridsvagn som har gått genom isen och en person misstänks vara kvar, berättade operatören vid SOS Alarm.

Olycksplatsen visade sig vara Alån, cirka tre kilometer nordost om Lule-Altervattnet, och man fick ta sig dit med bandvagn eftersom det saknas farbar väg i området. Även ytbärgare från Älvsbyns räddningstjänst kallades till platsen, liksom dykare från Försvarsmakten och tungbärgare.

Vid midnatt meddelade räddningstjänsten att flera personer fått vård.

– De var kraftigt nedkylda efter att ha varit i vattnet och har förts till Brännbergs skola där de tas om hand av sjukvården, säger Trond Olofsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Norrbotten.

En person saknades och misstänktes ha blivit kvar i fordonet, en bärgningsbandvagn 90.

– Har det funnits en luftficka kan han ju fått syre och är man nedkyld klarar man sig längre, säger Kurt Marklund, RLC-befäl vid polisregion Nord.

Strax efter klockan 02.15, natten mot måndagen, hade man lyckats att få upp fordonet på land.

– Personen som satt i är förd till ett sjukvårdstält där de håller på att jobba med honom. Men det ser inte bra ut, konstaterar Mattias Sydlén, RLC-befäl vid polisregion Nord.

Olyckan ska ha berott på en felnavigering under en övning.

– Tyvärr hamnade de ute på det här vattendraget där de inte skulle vara, säger Trond Olofsson.

Enligt polisen befann sig två personer i bandvagnen när den gick genom isen, varav en lyckades att ta sig ur. Ytterligare fem av deras kamrater, som deltagit i det initiala räddningsarbetet, fördes till Brännberg.

– De var blöta och nedkylda men kommer att klara sig bra, säger Kurt Marklund.

Övningen Vintersol 2017 pågår för närvarande i området, enligt Försvarsmaktens hemsida.

– Vi har uppmanat dom som är inblandade i övningen att höra av sig till sina anhöriga, säger Marie Tisäter, kommunikatör vid Försvarsmakten.

Regementet har även inrättat en krisledningsgrupp dit anhöriga kan ringa på telefon 0921-349177 och 0921-348477.