Polisen: Halloween är en högriskhelg

Områdespolisen i Boden och Luleå varnar för att halloween är en högriskhelg. Det är nämligen en av de högtider som unga provar alkohol för första gången.

HÖGRISKHELG. I helgen förväntas många prova alkohol för första gången. "Var tillgänglig för dina barn", säger områdespolisen Anders Englund.

HÖGRISKHELG. I helgen förväntas många prova alkohol för första gången. "Var tillgänglig för dina barn", säger områdespolisen Anders Englund.

Foto: Jessica Tervaniemi

Boden/Luleå2014-10-29 07:10

Halloween är, förutom valborgsmässoaftonshelgerna och skolavslutningarna, en helg som ungdomar dricker alkohol på.

Polisen arbetar hårt under högriskhelgerna och försöker visa sig ute så mycket som möjligt.

– Vi försöker söka upp fester där ungdomar finns. Vi är ute bland ungdomarna och pratar med dem. Sedan förverkar vi all alkohol som vi kommer över, vi häller ut så mycket som vi bara kan, säger Anders Englund, områdespolis i Boden.

Hur ska man som förälder tänka?

– Vi från Polisen vill trycka på att man ska vara tillgänglig för sina barn och kunna skjutsa eller hämta dem. Men också att man pratar med sina barn om alkohol och vad man tycker om det. Sedan finns det föräldrar som köper ut i tron om att det är bättre att de ger sitt barn alkohol än att de ska skaffa det på annat sätt. Men det finns forskning som visar att barn som får alkohol av sina föräldrar också dricker mer, säger Anders Englund.

Alkohol är skadligt för barn och ungdomar eftersom att hjärnan utvecklas ända tills man är 20 år. Men det finns också andra risker med alkoholen, man blir lättare utsatt eller utsätter andra för brott, samt att man kan ta dumma beslut som man kan få ångra en lång tid efter, menar områdespolisen Anders Englund.

Brukar det vara stökigare än vanligt den här helgen?

– När fler personer är ute och dricker alkohol som de brukar göra sådana här helger blir det automatiskt mer att göra. Vi har helgbemanningen som vi brukar, plus områdespolisen.

Fem tips till föräldrar

1. Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. Ett bestämt förhållningssätt kring alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser gentemot yngre, exempelvis att vägra köpa ut.

2. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol och tider. Gemensamma regler är lättare att hålla.

3. Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.

4. Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut, blir förstås nöjd för stunden men innerst inne misstrogen mot föräldern.

5. Inse din stora betydelse. Tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger – även det inte verkar så i stunden.

Källa: http://tänkom.nu/fem-tips-till-foraldrar/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om