Bygg och maskinservice genomförde den första etappen av renoveringen av badhuset.
Läs mer: Företagets konkurs drabbar 17 personer
Kommunens fastighetschef Conny Bergvall förklarar att det därefter fanns besiktningsanmärkningar som inte var godkända. Därför fick man göra om slutbesiktningen.
– Då fanns fortfarande punkter som inte var godkända.
Det handlar om åtgärder för att underlätta skötseln.
– Det har varit mycket diskussioner om bland annat svackor som blivit när man satt kakel på golvet i omklädningsrummen och där vill man inte ha vatten stående, utan det ska rinna ned mot avloppsbrunnar för att undvika halkrisk, säger Conny Bergvall.
Det är den typen av åtgärder, förklarar han, plus någon skiva i ett tak och lister. Enligt honom är det normalt efter en entreprenad att det kan finnas anmärkningar vid slutbesiktningen. Men det som är anmärkningsvärt i det här fallet är att det har tagit så lång tid och fortfarande inte är åtgärdat.
– Entreprenaden blev godkänd i somras och då har entreprenören på sig ytterligare två-tre månader för att åtgärda kvarstående saker. Sedan slutbesiktningen har de åtgärdat punkter som vi besiktat av efter hand.
Processen har pågått över ett år. Conny Bergvall fick ta över den när han tillträdde som fastighetschef januari 2015.
Han förklarar att de nu var inne i en slutdiskussion med entreprenören. Diskussionen handlade om huruvida kommunen skulle ta på sig att åtgärda resterande anmärkningar, men låta entreprenören bekosta dessa.
– Men vi hade inte landat där ännu, utan höll på att titta på vilka åtgärder som måste göras. För om det till exempel är ett kosmetiskt fel så är det inte säkert att det behöver åtgärdas.
Som exempel nämner Conny Bergvall fogsprång som är för långa, men som är tätade som de ska med fogmassa.
– Då är det mer är en estetisk sak än en funktionssak.
Den 8 april försatte Luleå tingsrätt företaget Bygg och maskinservice i Boden AB i konkurs.
Vad händer nu när företaget gått konkurs?
– Bra fråga, svarar Conny Bergvall.
Kommer ni ställa krav på konkursboet eller blir det skattebetalarna som får betala?
– Kravet ska riktas först och främst på konkursboet, men jag kan som inte svara på hur det blir för jag har inte varit med om det här.
Vad handlar det om för pengar?
– Jag kan inte svara på det utan att göra en uppskattning och jag har ingen aning om hur mycket det är när man tittar på de punkter som finns. Det är ett antal svackor där vi tycker att det ska vara en bättre avrinning och jag kan inte bedöma vad det kostar att åtgärda. Vi har tagit hjälp av externa konsulter som har stor och lång erfarenhet av plattsättning för att få veta vad vi behöver åtgärda. Och där står vi idag.
Hur mycket har de kostat?
– Det har inte kostat så mycket. De har varit dit och gjort en bedömning och fört en diskussion med projektledarna vad som är rimligt att göra. Vi för också en diskussion med verksamheten, säger Conny Bergvall.