Kommunerna vässar armbågarna i kampen om sommarvikarier

Långt före jul är kampen om sommarjobbarna i vården redan i full gång. Boden har en annons cirkulerande i sociala medier med ett lockbete på 15 000 kronor i bonus för den som vill vikariera sommaren 2023. Kalix ligger i startgroparna.

Ingela Arngren, personalchef i Bodens kommun, berättar att antalet sökande till sommarjobb inom vården ifjol nästan halverades.

Ingela Arngren, personalchef i Bodens kommun, berättar att antalet sökande till sommarjobb inom vården ifjol nästan halverades.

Foto: Pressbild/Bodens kommun

Boden/Kalix2022-12-05 10:07

Annonstexten som cirkulerar i sociala medier lyder: "Var med och ge dem i behov av stöd en riktigt bra sommar! Vi söker ett antal semestervikarier till socialförvaltningen i sommar. Kom och jobba med oss! Vi erbjuder dig en sommarbonus på 15 000 kr."

– Förra sommaren märkte vi att det var mycket, mycket färre sökande, kanske hälften av det sökunderlag vi brukar ha och de som sökte hade generellt lägre kompetens. Det gör att vi måste pröva nya sätt att locka folk, säger Ingela Arngren, personalchef i Bodens kommun.

Bonusen gäller undersköterskor, vårdbiträden, habiliteringspersonal, vårdare och personliga assistenter.

Förutom annonseringen i sociala medier och på Platsbanken deltar kommunen i rekryteringsmässor och besöker skolor där man erbjuder eleverna anställning.

Bodens kommun är inte den enda där man tänker i de här banorna.

– Konkurrensen har blivit så annorlunda jämfört med tidigare och ändå har inte den kommande industrietableringen påbörjats riktigt än. Välfärdssektorn har en stor utmaning överlag i Norrbotten på sikt och det är likadant i hela Sverige, säger Ingela Arngren.

En stor del av problemet med kompetensförsörjningen beror på demografin med många äldre och få yngre. Dessutom är det totalt sett för få invånare i Boden, konstaterar hon.

Hur tänker du om nya regeringens vilja att kraftigt begränsa invandringen?

– Jag tänker att vi behöver alla vi bara kan få som vill jobba i våra verksamheter. Bland våra nysvenskar har vi en arbetskraft som vi ska vara måna om. Vi hade inte klarat oss utan dem i Boden, de är jätteduktiga.

Greppet att satsa på bonusar till sommarvikarier ingår i en större handlingsplan för kompetensförsörjning som socialnämnden gav i uppdrag till socialförvaltningen att ta fram berättar socialnämndens ordförande Béatrice Öman (S).

I denna beskrivs ett årshjul av aktiviteter som ska förebygga vikariebrist. Även ordinarie personal ska erbjudas olika typer av ekonomisk kompensation om de medverkar till att lösa vikariebristen. Medarbetare som tackar ja till att flytta sin sommarsemester till andra delar av året får också en bonus på 15 000 kronor. 

Tycker du att 15 000 kronor är en rimlig bonus?

– Det kommer att visa sig. Det är svårt för politiken att bedöma det. Det är personalkontoret som sitter inne med kunskapen om vad som krävs och åtgärderna är godkända av politiken.

Kalix kommun har under året blivit anmält till Arbetsmiljöverket för sin personalsituation i hemtjänsten. Josephine Sandlund, skyddsombud i Västra hemtjänstgruppen, var en av de som stod bakom anmälningarna. Hon har sett en viss förbättring sedan myndigheten gjorde sin inspektion, men tycker inte riktigt att kommunen är på tå när det gäller rekryteringen inför sommaren.

– Förra sommaren var vi väldigt få som hade fått information om det erbjudande på 200 kronor extra i timmen som fanns om vi gick ut och jobbade under semesterperioden.

Vad tycker du att Kalix kommun borde göra för att säkra vikarierna inför 2023?
– Jag tycker att man borde skriva fast dem ganska snart, inte vänta så länge, utan börja tidigt.

Anna-Lena Andersson, socialchef, konstaterar att även Kalix har haft utmaningar.

– Vi hade svårt att få tag i tillräckligt med sommarvikarier förra sommaren.

Hur gör ni för att vässa armbågarna i kampen om vikarierna nästa sommar?

– Vi har inte samlat oss än runt eventuella bonusar och erbjudanden för sommaren 2023. Det kommer senare, men vi är i startgroparna.

När det gäller Arbetsmiljöverkets synpunkter efter inspektionen i år, så har socialnämnden svarat på dem och nu väntar man på själva föreläggandet, berättar hon.

– Arbetet pågår med förbättringar.

Inga-Lis Samuelsson (C) tillträder som ny ordförande i socialnämnden i Kalix efter nyår.

– Det är klart att kompetensförsörjning är något vi ska titta på, framförallt under semestrarna men även året runt, och det måste vi diskutera väldigt snart. Men att gå ut i det här läget och lova något kan jag inte göra.

Blir det någon skillnad i hur frågorna behandlas med dig som ordförande?
– Det återstår ju att se, men det är en prioriterad fråga för oss och jag hoppas vi ska se en skillnad. Jag tycker vi är ett starkt lag och vi ska jobba nära de fackliga organisationerna och personalen och se till att vi faktiskt lyckas. Det är vår absoluta ambition.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!