Misshandel och gisslantagning på ungdomshem

Efter sex månader med upploppsliknande situationer har Sis Johannisberg gått i stabsläge. "Vi kommer gå ur stabsläget när vi kan säkerställa en trygg och säker miljö", säger Robert Winneborn, institutionschef.

På enheten Sävastgården är målgruppen skolpliktiga flickor med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk.

På enheten Sävastgården är målgruppen skolpliktiga flickor med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk.

Foto: Markus Jornevald

Boden/Kalix2024-04-09 16:37

Sis Johannisberg har två ungdomshem i Norrbotten. På enheten i Kalix vårdas äldre pojkar dömda för grov brottslighet och på enheten i Sävast vårdas yngre flickor med psykosocial problematik. I Sävast har målgruppen blivit alltmer resurskrävande och från verksamheten har det signalerats om svårigheter att säkerställa både barnens trygghet och personalens arbetsmiljö.

Flera allvarliga incidenter har rapporterats och under det senaste halvåret har det förekommit upploppsliknande situationer, flertalet misshandelsgärningar mellan ungdomarna och två gisslantagningar av personal och ungdomar.

Efter beslut från institutionschefen Robert Winneborn har enheterna i både Sävast och Kalix gått i stabsläge. Första åtgärden är att fördela resurser för att hantera det som är mest akut. Staben kommer även att lista faktorer som ökar riskerna för våld och hot mellan de intagna och mot personalen.

– Kortsiktigt handlar det om trygga miljön för barn och ungdomar och se till att vi inte har allvarliga incidenter. Sedan handlar det om att personalen ska ha en vettig arbetsmiljö. Man måste kunna gå till jobbet och känna att man hanterar uppgiften och känna att man mår bra när man går hem, säger Winneborn.

undefined
Robert Winneborn, institutionschef på SiS Johannisberg, har satt ungdomshemmen i Sävast och Kalix i stabsläge efter flera fall av misshandel och gisslantagning.

Han beskriver rådande situation som komplicerad. 

– Rent krasst så har vi svårt att veta hur vi ska förhålla oss kring den sits vi är i just nu. Vi är en myndighet som ska skrotas och byggas om samtidigt som vi har kvar ett uppdrag som regeringen har slagit fast, men som vi inte har resurser att utföra. När vi får en målgrupp med en problematik som vi inte är rustade för så blir det mer incidenter.

Regeringen pekade i februari på resursbristen och en utredning är tillsatt som ska vara klar i april 2025.

– Men incidenterna och läget är allvarligt och vi kan inte bara sitta och vänta, vi måste börja agera nu, säger Robert Winneborn.

Han menar att myndigheten inte hänger med i samhällsutvecklingen samtidigt som kölistan med barn och ungdomar till enheterna i Sävast och Kalix fortsätter att växa. 

– Är uppdraget att bara hantera samhällets behov av att omhänderta barn, eller är uppdraget att se till att de barn som vi omhändertagit aldrig överhuvudtaget riskerar att fara illa i vår verksamhet. Givetvis försöker vi göra både och, men bevisligen får vi inte till både och.

Beslutet om stabsläge kommer att omprövas efter tre månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!