Hildebrandt rasar mot I 19

"Min 21-åriga son har nu ett livslångt handikapp. Hur i helvete kunde detta ske?" skriver journalisten Johanne Hildebrandt i ett öppet brev till försvarsmakten.

Foto: Magnus Pehrsson (vy) TT (porträtt)

Boden2016-11-30 13:28

Johanne Hildebrandt, välkänd journalist och författare, har bevakat många krigshärdar i världen. Men nu rasar hon mot den svenska försvarsmakten, som hon anser bär ansvaret för vad som hänt hennes son.

"Jag riskerade livet genom att följa soldater från I 19 i Afghanistan för att skriva boken Krigare. Som tack för detta har de förstört min enda barn, på grund av befäls ren idioti och inkompetens", skriver hon i ett inlägg på Facebook.

Hildebrandts 21-årige son Christian Hildebrandt arbetade vid I 19 i Boden och hade siktet inställt på en yrkeskarriär som officer, skriver tidningen Expressen. Nu kan drömmen vara över.

Under övningar i början av året befann sig Christian Hildebrandt som signalist i bandvagn och kunde på grund av de dubbla hörsnäckor som krävdes inte använda hörselskydd. Detta har lett till nedsatt hörsel och tinnitus.

– Ljudet jag har i öronen gör att jag har svårt att sova på nätterna, och jag är otroligt trött och utmattad hela tiden, säger Christian Hildebrandt till Expressen.

I väntan på utredning har försvarsmakten enligt Expressen undelåtit att anmäla sjukskrivningen till Försäkringskassan.

– Det är en enda lång serie av fel som har begåtts fram till att han nu inte har någon inkomst. Det man fruktar och anar är att det är något systemfel någonstans, säger Johanne Hildebrandt.

Nu vill hon med juridisk experhjälp driva sonens sak. På Facebook skriver hon:

"Ansvariga ska självklart få betala dyrt för detta, på alla sätt, men oavsett ersättning/straff har nu min 21-årige son ett livslångt handikapp. Han kan inte bli officer som han hade tänkt utan plågas i stället dygnet runt."

Anna-Lena Hesse, informationschef vid I 19, beklagar djupt det inträffade.

– Vi tar arbetsmiljön på regementet på allra högsta allvar och varje tillbud eller skada är en för mycket. När händelsen blev anmäld i början av september beordrade regementschefen, som är ytterst ansvarig, direkt en utredning där flera professioner är representerade, och den är nu inne i sitt slutskede, säger hon till Expressen.

Så många skadas/blir sjuka inom försvaret

2011: 385 personer

2012: 365 personer

2013: 374 personer

2014: 335 personer

2015: 286 personer

32 procent av de skadade/sjuka är under 24 år.

67 procent av de skadade/sjuka arbetar inte som officerare eller underofficerare.

172 av de skadade personerna mellan 2011 och 2015 var anställda inom norrbottniska regementen.

De vanligaste olyckorna är fallolyckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om