Han hoppas att fler vill bli lokförare

Christer Mårtensson, HR-konsult Green Cargo, tycker att de kunde ha varit mer på för att fånga upp eleverna som nu går ut i Boden. "Vi har en del att göra avseende rekryteringen som kommer nu."

HOPPAS. Sökande vänder utbildningen ryggen, men branschen hoppas att fler ska söka till lokförarutbilningen i norr.

HOPPAS. Sökande vänder utbildningen ryggen, men branschen hoppas att fler ska söka till lokförarutbilningen i norr.

Foto: Pär Bäckström

BODEN2015-10-19 07:00

De största järnvägsoperatörerna Green Cargo och SJ har en hel del pensionsavgångar de närmsta åren så det kommer att behövas ersättningsrekrytering.

– Sedan hoppas vi att samhället ska bli mer klimatsmart och lägga över fler transporter på järnväg. Då behöver vi ännu fler lokförare.

Christer Mårtensson har en optimistisk syn på framtiden.

Han tycker inte att det är bra att färre söker lokförarutbildningen.

– Det finns utbildning på åtta platser i landet, varav två i norra regionen. I Vännäs hade de också svårt att fylla utbildningen som började nu i september.

Om utbildningen i Boden skulle tvingas lägga ned skulle det bli mycket knepigare att få tag i utbildat folk, säger Christer Mårtensson, som hoppas att fler kommer att söka till lokförarutbildningarna här uppe.

– Annars får vi utbilda i egen regi. Vi har en produktionsskola i Borlänge och instruktörer i hela landet, men det innebär en stor kostnad.

Han uppskattar att det kostar drygt 300 000 kronor att utbilda en enda elev.

– Dessutom snedvrider det konkurrensen, eftersom åkeribranschen inte har samma utbildningskrav.

Green Cargo försöker skapa större intresse för företaget och att jobba hos dem genom information och marknadsföring, bland annat på den nystartade hållbarhetsbloggen.

– Det är en relativ kort utbildning som ger ett tryggt och säkert jobb med bra betalning. Det är möjligt att vi måste göra mer och vara ute tidigare redan på grundskolan och gymnasiet. Senast i veckan talade jag med arbetsförmedlingen i Norrbotten om ett utökat samarbete.

Hur är er framförhållning att fånga upp eleverna som nu går ut i Boden?

– Jag tror att vi hade kunnat vara lite mer på. Det är viktigt för oss att besöka utbildningarna för att knyta en relation till eleverna. På grund av lågkonjunktur har vi inte kunnat erbjuda en hel del som gått i Boden och Vännäs jobb och därför har de flyttat söderut. Nu när vi söker lokförare finns det ett intresse att flytta tillbaka. Samtidigt är det viktigt att de som är helt nyutbildade får jobb på hemorten. Och vi har en del att göra avseende rekryteringen som kommer nu. Vi kommer att anställa lokförare i början av 2016 inom vår region, säger Christer Mårtensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om