Sundsbron, som går över sundet mellan Buddbyträsket och Bodträsket, stängdes den 3 augusti för brobyte.

Läs mer: Bron börjar ta form.

På nyårsaftonen vid tiotiden öppnades den nya bron för trafik. Första fordonet över var Bodens kommuns enda helt eldrivna bil. Den som invigde bron var tekniska utskottets ordförande Sead Maglic, som höll ett kort tal inför ett trettiotal åhörare och fick äran att köra bilen över bron.

Artikelbild

| Invigning. Sjukvårdspartisten och tekniska utskottets ordförande Sean Maglic, inviger nya Sundsbron under lördagen.

– Det känns roligt att se att det samlas så många här och vi får inleda det nya året med något nytt som är byggt, säger Maglic.

Han fick också fina känslor när han tänkte på framtiden och miljön när invigningsbilen dessutom gick på elström.

Joakim Kyrås, gatuchef berättar att elbilen är en ny satsning som kommunen gärna ville pröva. Att kommunen valt en viss bilmodell i inledningsskedet beror på att de fick ett bra erbjudande.

– Vi har inga elbilar sedan tidigare utan det här är den första vi köpt in för test. Däremot består drygt 70 procent av kommunens fordon av biogasdrivna bilar, säger Kyräs.

Artikelbild

| Över bron. Margaretha Lundberg gick med gångstavar under bron. " Här har blivit jättefint. "

Kommunen ska göra en del tester för att se hur bilen kan passa i den kommunala organisationen. Elbilen tankas ute på tekniska förvaltningens lokal Ässjan ute på industriområdet där det finns laddningsstation.

– Bodens kommun ska även se över hur laddningstrukturen ser ut, så att den är rätt när man tar emot besökare eller turister med elbilar. I framtiden ska vi undersöka möjligheter med våra samarbetspartners i Bodens kommun hur vi skulle kunna placera ut laddningsstolpar, säger gatuchefen Kyräs.

En som var glad att bron öppnades var Margareta Lundberg som bor i Svartbjörnsbyn. Hon stegande över bron med sina gångstavar.

– Det har blivit fint här vilket jag tror alla tycker, säger Lundberg.

Den nya tvärspända träbro är fyra meter lång och beräknas ha en livslängd om cirka 80 år. Arbetet har genomförts av kommunens tekniska förvaltning med BDX som entreprenör. Under våren sker vissa ytterligare kompletteringar. Bland annat anläggs en fågelskådningsplats och en fiskeplats.

Karl-Erik Eriksson bor granne ned bron åt gammelbyhållet. Han är mycket nöjd över belysningen som satts upp.

– Vi har mycket bättre belysning från bron och upp till gammelbykorset nu. Så det är bra för oss, men även de som går eller springer här.

Tommy Johansson, svartbjörnsbybo var med när den gamla bron revs. Han har varit förbi flera gånger och tagit bilder när den nya bron växt fram.

– Så jag har en del brobilder. Vilket känns bra. Vad jag ska göra med dem återstår att se. Nu när bron är klar är det ju färdigfotograferat, säger Johansson.

"Få nyheter och reportage från Boden direkt i ditt facebookflöde- gilla NSD Boden på facebook"