– Förebilden är Dovamyren i Umeå där man har deponiverksamhet men även fler aktörer som jobbar inne på området med sina specialiteter, säger kommunalrådet Inge Andersson (S).
Kommunledningsförvaltningen vill inte arrendera ut deponin. Det anses vara ett kommunalt ansvar. Däremot kan kommunen enligt förslaget ta ansvaret för att Brännkläppen utvecklas. Därför har kommunstyrelsen fått uppdraget att lägga ett organisationsförslag där avfalls-,deponiverksamheten organiseras inom Bodens kommunkoncern. Förslaget ska innehålla organisationsstruktur, verksamhetsområden och en långsiktig affärs- och finansplan.
Målet är att bygga ett innovationscentrum vid Brännkläppen som ska inarbetas i arbetet med organisationen av avfalls- och deponiverksamheten inom Bodens kommunkoncern.
–Vi ska utreda en bolagisering av verksamheten och vill ha kommunal kontroll över deponiverksamheten, säger Andersson.
Bolaget som senare bildas ska därför vara kommunalt.
– Sedan kan man hyra ut delar av området till olika aktörer som vi gör i dag till REHAB, säger Andersson.
Genom att skapa en gemensam plattform i form av ett innovationscentrum, som ska heta Boden Cleantech Center (BBC) på Brännkläppen kan företag, kommun och universitet mötas. Inom BBC kommer utvecklingsprojekt att drivas gemensamt. PÅ Brännkläppen/ BBC behöver också ett industriområde definieras och byggas upp. Arealen bedöms sträcka sig från nuvarande Brännkläppen bort till Svalget.