Yrkessoldat - framtiden för arbetslösa?

Arbetslösa kan satsa på försvaret. Till sommaren kommer A 9 att ta in de första 25 yrkessoldaterna inom Bodens garnision.

Överstelöjtnanterna Per Olsson, chef för övningsverksamheten på I 19, och Anders Nyström, ställföreträdande chef för stridsskolan tror att det kommer att bli stora förändringar inom försvaret när yrkessoldaterna kommer in i organisationen. FOTO: Lena Leffler

Överstelöjtnanterna Per Olsson, chef för övningsverksamheten på I 19, och Anders Nyström, ställföreträdande chef för stridsskolan tror att det kommer att bli stora förändringar inom försvaret när yrkessoldaterna kommer in i organisationen. FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-02-11 06:00

- Det här kan bli en kanongrej inte minst för ungdomar som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger Torbjörn Larsson, chef för A 9.

Frågan om yrkessoldater kom upp under pressmötet där garnisionens många övningar och viktiga utbildningar presenterades. Bland annat deltar garnisonen i övningen Cold Response 2010 som inleds i Nordnorge och avslutas på svensk mark i Abisko. I januari ryckte sista värnpliktskullen in och från 1 juli är det tänkt att försvaret ska bemannas av yrkessoldater i kombination med vanliga officerare. Även hemvärnet kommer att få en viktigare roll för försvarsmakten framöver.
Lön och traktamente
- Det blir vanlig mönstring som tidigare för alla frivilliga och handlar om tre eller fem månaders utbildning med vanliga värnpliktsförmåner under tiden. Soldaterna kan gå in i hemvärnet eller välja att få en mer gedigen utbildning, säger Torbjörn Larsson.
Tanken är att vi anställer dem efter utbildningstiden med lön och traktamente. Målet är att ta in 4 000 soldater i landet.
- I Boden-Arvidsjaursområdet kommer det att behövas 400-700 soldater per år och fram till 2019 är vi nog uppe i tusentalet heltidsanställda på A 9 och I 19 utöver våra yrkesofficerare. Anställningsmässigt så handlar det om lika många som vi var för några år sedan, säger Torbjörn Larsson.
Garnisonen kommer att ha en hektisk vår framför sig med många övningar och viktiga utbildningar.Under 2010 kommer också de fyra nordligaste länen att göra en ökad satsning på omorganisation och upprustning av Hemvärnet.
Nyckelfaktor
- Försvarsmakten ska ju finnas över hela Sverige och där är Hemvärnet en nyckelfaktor. Hemvärnet ska vara en del av insatsorganisationen och vi kommer köra en del krigsförbandsövningar under våren, säger överstelöjtnant Per Olsson, chef för övningsplaneringen på I 19.
Den norska nationella storövningen Cold Response med 14 inbjudna länder inleds 18 februari i Nordnorge och avslutas 5 mars på svensk mark i Abisko.
- Cold Response har varit arméns övningsmotor. Många länder som finns med samarbetar Sverige med sedan tidigare. Vi får möjlighet att öva under hög intensitet. Nordkalotten är bästa stället att öva på och ingen av de som finns med tror att något närliggande krig ska utbryta där, säger Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om