Westin på krigsstigen”Kommunen ska betala flytten av det gamla skomakeriet”

- Jag kommer aldrig mer att lita på kommunens tjänstemän.Bosse Westin, stridbar vänsterpartist i Boden, är på krigsstigen.

Bosse Westin, ordförande i Hembygdsföreningen i Boden, är irriterad på kommunen. Orsaken är att föreningen, enligt honom, felaktigt drabbats av kostnader för flytt av det gamla skomakeri som syns i bakgrunden. FOTO: leif hammarström

Bosse Westin, ordförande i Hembygdsföreningen i Boden, är irriterad på kommunen. Orsaken är att föreningen, enligt honom, felaktigt drabbats av kostnader för flytt av det gamla skomakeri som syns i bakgrunden. FOTO: leif hammarström

Foto: leif hammarström

BODEN2009-01-22 21:04
Orsaken är att han anser att Hembygdsföreningen - i vilken han är ordförande - felaktigt drabbats av kostnader för flytt av det gamla skomakeriet, som numera står på hembygdsområdet.
Det har inneburit att föreningen dras med stora ekonomiska problem.
"Skriftligt besked"
- I fortsättningen kommer jag kräva skriftliga besked. De ska dessutom vara bevittnade.
Historien handlar om ett gammalt skomakeri, som tidigare stod i Flarken. För några år sedan fick, enligt Westin, Hembygdsföreningen en förfrågan från kommunalrådet Olle Lindström om man ville ta över skomakeriet.
- Visst sa vi. Men det får inte kosta något. Nej, kommunen skulle stå för kostnaderna. Det var det löfte vi fick.
Skomakeriet flyttades till Ässjan på Torpgärdan där det fräschades upp och därefter skulle det flyttas till Hembygdsområdet.
- Jag fick ett samtal från fritidschefen Leif Nordström, som frågade om man kunde ställa det bakom Råbäcksgården. Nej, svarade jag. Vi vill ha det mellan scenen och Idrottsgatan och så nära gatan som möjligt.
En dålig plats
- Döm om min förvåning när jag såg att det placerades mitt på planen mellan scenen och Idrottsgatan. Det var ju en dålig plats. Folk är heller inte så dumma att de tror att Bosse Westin skulle godkänna en sån placering.
Leif Nordström, kultur- och fritidschef, säger:
- Vi placerade byggnaden efter den ritning vi fått av Carl-Erik Nilsson, som ägde skomakeriet och företrädde föreningen. Vi tyckte det skulle bli för trångt och påtalade detta för Hembygdsföreningen, men fick ingen respons.
Hembygdsföreningen anlitade därefter Björknäsgymnasiet, som gjorde en grund på ett nytt ställe och sedan våren 2008 står skomakeriet på den plats föreningen ville ha det från början.
Kärnfråga
Frågan är bara vem som ska stå för flyttkostnaderna. Det är det som är kärnfrågan i hela historien.
- Det är kommunen som ska betala. Det har hela tiden varit vår uppfattning. Vi har betalat över 25 000 kronor för gymnasiets jobb och har inte råd med mer. Totalt har vi tvingats lägga ut 73 000 kronor och vår ekonomi är körd i botten. Egentligen skulle vi bränt upp alltihop, säger Westin.
- Vi förklarade för föreningen att skulle byggnaden flyttas igen fick man själva stå för kostnaderna. Dessa har vi inget ansvar för. Däremot kommer vi att begära pengar från fullmäktige för att göra byggnaden i fullvärdigt skick, säger Leif Nordström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om