Waste blir win på superanläggningen

Med snittar och mingel mellan politiker och företagare, invigdes på tisdagen en ny och unik anläggning på Bullerleden i Boden.

FUTURE ECO. Vd:n Alf Anderfors.

FUTURE ECO. Vd:n Alf Anderfors.

Foto: Kurt Engström

Boden2014-12-02 19:48

Miljöföretaget Future Eco står bakom satsningen med den nya demonstrationsanläggningen. Hit kan företag vända sig för att samverka mellan varandra och genom forskning få fram nya idéer på hur dess svåra avfall kan omvandlas till naturens resurser.

Just nu samverkar åtta aktörer med Future Eco, alla med lokal förankring. Förutom Bodens kommun är det både stora och små företag som samverkar.

Anläggningen är den första av flera planerade testanläggningar och sätter Boden på kartan som en av de kommuner som nu ligger i spetsen inom biobränslen, återvinning och förädlande av restprodukter. Hit kan nu intressenter från hela världen komma för att utveckla sina egna bränslen.

– Branschen är speciell. Restprodukter faller ut överallt i samhället. Vi jobbar för en regional utveckling. Här är det tänkt att man ska hitta vägarna till att återvinna sina restprodukter, säger Alf Andefors, vd, Future eco.

Inne i hjärtat av anläggningen står en stor multibrännare som är till för att återvinna de svåra bränslena.

– Svåra bränslen kan vara ett problem att bli av med. Men här vill vi skapa förutsättningar för nya bränslen, berättar Mikael Jansson, vd och delägare, Swebo Bioenergy.

Han står framför den stora och unika brännkammaren som han själv har varit med och utvecklat under flera år.

– Vi har mest fokus på hönserier. I brännkammaren kan man elda upp hönsgödsel, den fungerar också som ett krematorium, säger han.

Tekniken används redan i dag på stora gårdar runt om i Norden och fungerar som en del i det lokala kretsloppet. Mestadels används den till att utvinna hästgödsel.

Andra exempel på material som kan användas är olivkärnor, slaktavfall, chips, spannmål och risskal.

Swebo Bioenergy har tillsammans med Luleå tekniska universitet utvecklat brännkammaren, de tester som kan utföras på anläggningen kan anpassas till olika verksamheter runt om i hela världen.

– Det som är så makalöst häftigt är att det är lokalt förankrade människor som har en egen idé och sedan utvecklat den och gjort verkstad av det. Teknikdelen som de har här kommer ju även att passa in i det övriga ekokommunkonceptet, säger Bosse Strömbäck, (V).

Precis som med datacentret är klimatet den största anledningen till varför man valde att lokalisera anläggningen i Boden.

– Det här är ett utmärkt ställe att bedriva forskning på. Det kalla klimatet är till fördel för material- och bränslen, säger Mikael Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om