Vision om en unik spännande by

En dag före Lasse Björngrim skulle operera höften blev stugan i Storklinten klar. "Det är så fint här. Nu är det sådan fart här så det är helt otroligt."Självklart är det fart, nu när framtidsbygget att skapa den unika och spännande Byn Storklinten har startat.

Bygge. Jonas Karlsson och Emil Hansson på AJ Nord Entreprenad jobbar med ett av husbyggena i Storklinten.

Bygge. Jonas Karlsson och Emil Hansson på AJ Nord Entreprenad jobbar med ett av husbyggena i Storklinten.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-11-03 08:27

Visionen är att bli den bästa kustnära familjedestinationen. Rikard Mattsson, ordförande på Boden Turism, anser att Storklinten är oerhört viktig för att Boden ska fortsätta vara en attraktiv destination.

Peter Engström, styrelseordförande i Storklinten, berättar att de har drivit anläggningen i tio år. Under den tiden har de gjort en del förändringar, men inget jättestort, eftersom de helt enkelt inte har haft råd.

– Då jobbade vi mer kortsiktigt, säger han och förklarar att de nu måste göra stora investeringar för att nå lönsamhet.

SkiCamp äger skidanläggningen. Företaget har 17 delägare, alla bodensare. De är företagare, privatpersoner och anställda.

Under de tre senaste åren har de fått ersättning från kommunen för kunna hålla den idrottsanläggning som Storklinten är öppen för allmänhet, träning och tävlingar. Under den perioden har de ökat antalet skiddagar från 30 000 till 36 000, vilket är en ökning med 20 procent.

– Storklinten är en viktig del för närhetslivet i Boden. Familjer inom pendlingsavstånd kan komma hit på loven även om de jobbar. Men upptagningsområdet för dagsgäster är begränsat.

Tore Boström, platschef, säger att de ser en ökning av lite mer långväga gäster från Piteå, Gällivare och Skellefteå.

– Vi vill ha hit ännu fler som kommer lite längre ifrån och stannar. Då måste det finnas boende, säger Peter Engström.

För att kunna bygga upp Storklinten som en vinstgivande destination krävdes en plan.

Peter Engström berättar att kommunen nappade och finansierade häften av arbetet med att ta fram en masterplan tillsammans med företaget Voodoo Associates.

– Det var absolut nödvändigt att ta fram en långsiktig plan för den fortsatta utvecklingen av anläggningen. Nu växlar vi upp och ska se till att visionen blir verklighet.

För att kunna bygga vidare på den planen behöver Storklinten, enligt Engström, ersättning av kommunen ytterligare tre år för att lyckas skapa de förutsättningar, som krävs för att få lönsamhet.

– Vi behöver göra investeringar i snabbare takt och tills de är på plats är anläggningen inte lönsam.

Husvagnscamping med 163 platser är en jätteviktig bas och Peter Engström tillägger att de har en tydlig profil - Storklinten är en familjeanläggning.

När Norrbottens Media är på plats är det höstlov. Jag följer några färska skoavtryck av storlek mindre och hittar Noel och Tyra Helin från Kusön och Klara Lundholm från Luleå. De sitter på en veranda till förstugan på en husvagn.

Klara har följt med Tyras familj till Storklinten. De träffades där genom en gemensam kompis och blev bästisar. Klaras familj kommer ansluta dagen därpå.

De längtar efter att få åka skidor. Snökanonerna är i full gång.

Hur tycker ni att det är här?

– Jättebra, svarar Tyra, Klara och Noel med en mun.

Fast ibland, säger Tyra Helin, så blir det tråkigt när de inte har något att göra.

– För man kan inte ta med sig hela huset hit, säger Klara Lundholm.

Dessutom är det inte så många som är där just nu. De flesta kommer ju när skidsäsongen börjar. De berättar att de fördriver tiden med att se på film, leka i den lilla snö som finns, spela spel och rita.

– Det är mysigt här, säger Klara.

Peter Engström bedömer att aktiviteter är jätteviktigt för att skapa attraktionskraft. Han berättar att deras barn after ski är mer välbesökt än den vanliga after ski:n. I framtidsvisionen Byn Storklinten finns ett Event Plaza där det ska arrangeras aktiviteter både inomhus och utomhus, såsom marknader, festivaler och tävlingar.

Det är en övergripande vision och de har påbörjat satsningen på naturnära fritidsboende och ekoturism.

– Här finns orört skogsland med mycket fin natur. Vi ligger nästan mitt i Sveaskogs ekopark. Vi har gäster som kommer hit, men som inte åker skidor. De promenerar och fiskar istället, säger Peter Engström.

I dagsläget finns drygt 20 fritidshus på plats. Ytterligare åtta håller på att byggas, varav Storklinten för första gången bygger tre själva.

– Med fler som bor här ökar försäljningen av liftkort och vi får fler restauranggäster. Vi ser en ökning.

Peter Engström tillägger att de har begränsat med boendekapacitet och därför behöver få fler att investera.

När vi står vid ett påbörjat husbygge kommer Lasse Björngrim gående. Hans fritidshus är klart. Det tog ett år att bygga.

– Min dotter och min fru tyckte att vi skulle bygga. Vi kan vara här med barnbarnen och även hyra ut det.

Han tycker att det är kul att det byggs.

– Det är inte sönderbyggt. Man kan fortfarande se storälg och tjäder. Lasse Björngrim tillägger att restaurangen i Storklinten är den bästa som finns.

– De har bra kockar och det julbordet som de serverar finns ingen annanstans. Vi ska boka in oss.

Helgen 15-17 december blir det julbord med en sittning per kväll för totalt 120 gäster.

– Det är en tradition vi har haft ett antal år, säger Peter Engström.

Ett par år har Storklinten samarbetet med Haradsrevyn, men i år hade de inte möjlighet.

– Kombinationen med underhållning har varit så uppskattad, därför ville vi hitta något annat.

Det blir fortfarande underhållning med lokal anknytning för Ronny Eriksson kommer och han är uppvuxen nästgårds i Södra Harads.

– Det ska bli jättespännande att se vad alla andra tycker, säger Peter Engström.

Han tycker också att det ska bli spännande att fortsatta resan de påbörjat mot Storklintens vision 2030 och förutsätter att både han och Tore Boström kommer att vara med tills de når målgång.

– Vi ska fortsätta att ha familjefokus. Det här är inget partyställe. Här ska det finnas bra boende, bra fritidsaktiviteter och bra naturupplevelser för hela familjen.

De strävar efter att bli en året-runt-anläggning. Målet är att skapa en unik och spännande by kring fritidsbostäderna som byggs i etapper. Etapp ett och två är förberett, men ytterligare områden som ingår i visionen måste detaljplaneläggas.

Då måste det ju finnas en matbutik.

– Ja, då når vi en nivå där vi också behöver ytterligare en restaurang, säger Peter Engström och pekar ut ett område på väg ner från den stora slalombacken.

I och med expansionen måste allt utökas. Parkeringar, restauranger, affärer, liftar och snötillverkning är sånt som måste utvecklas.

Urberget är också en viktig del i den utvecklingen. De har köpt marken och har förberett för två nya familjevänliga nedfarter. När man står på toppen ser man de andra backarna på den motsatta sidan och tanken är att nedfarterna ska ansluta till anläggningen på andra sidan. Därför planerar man att bygga en tunnel för biltrafiken.

Peter Engström säger att de räknar med att bli lönsamma redan i fas ett om tre år.

De riktar i första hand in sig på den svenska marknaden, men har även gäster från England och Holland. Tore Boström berättar att de får förfrågningar från utländska researrangörer.

– En engelsman som vill åka skidor kanske väljer att åka hit istället för till Alperna. Vi vill locka dem som vi kan erbjuda något annat, som den naturnära miljön. Internationella gäster tänker inte att de ska besöka Boden, utan de kommer hit för att vi kan erbjuda dem unika aktiviteter och upplevelser, säger Peter Engström.

Erika Mattsson, vd på Swedish Lapland, säger att Storklintens Vision 2030 ligger helt rätt i tiden.

– Den bidrar till att öka regionens attraktionskraft och skapar tillväxt inom besöksnäringen.

Storklinten Vision 2030

Planerad investering fas 1-3: totalt cirka 150 miljoner kronor.

Satsning på att utöka boendet etappvis till cirka 1 850 bäddar år 2030.

Utbyggnad av ytterligare nedfarter på Urberget.

Utveckling av naturbaserade aktiviteter året runt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!