Villabrand krävde dödsoffer

En person omkom i en explosionsartad brand på Gränsvägen i Boden på måndagsmorgonen.

En villa i Boden brann ner till grunden på måndagsmorgonen efter explosionsartad brand. Tekniker från Luleå började omgående en undersökning och fann att en person omkommit.

En villa i Boden brann ner till grunden på måndagsmorgonen efter explosionsartad brand. Tekniker från Luleå började omgående en undersökning och fann att en person omkommit.

Foto: leif hammarström

BODEN2008-07-29 06:00
Det berättar en granne, som bor på Mätarvägen, en tvärgata.
Gränsvägen ligger i Fagernäs, ett par kilometer från centrala Boden. Larmet gick 03.39. Då brann det för fullt i villan. En man bodde ensam i den.
- Det fanns inget vi kunde göra. Vi fick inrikta oss på att begränsa elden och skydda de villor som ligger närmast, säger räddningsledaren Patrik Lindfors.
Brandförloppet uppges ha gått oerhört snabbt.
Det hördes en explosion och sedan var huset övertänt.
Stefan Janze är en annan av grannarna. Han bor tvärs över gatan.
- Jag vaknade av att det small och det var inte ljudet från bilolycka. Det hörde man direkt. Jag sprang ut och såg att det brann från alla håll. Samtidigt var den vägg som ligger mot gatan på väg att rasa utåt.
Upptaget larmnummer
Grannen på Mätarvägen berättar att han ringde larmnumret, men det var upptaget och sedan gick han ut på gatan.
- Det var en oerhörd hetta. Jag var rädd att det skulle börja brinna även i huset mittemot.
Andra vittnen berättar att det, förutom en explosion, även hördes flera smällar. Stefan Janze ringde också larmnumret, men inte heller han kom fram.
Försökte släcka
- Jag sprang ut och fick kontakt med en kvinna som bor i huset på andra sidan gatan. Vi hjälptes åt att få ut en man som låg och sov i samma hus. Sedan försökte vi släcka med vatten från en trädgårdsslang, men det var lönlöst.
Räddningstjänsten i Boden var snabbt på plats och senare anslöt även Räddningstjänsten i Gammelstad.
Men de kunde inte göra någonting för att rädda huset som var på ett och ett halvt plan.
- Det var i alla fall tur att vi kunde rädda de närliggande villorna. Men två av de som ligger närmast har fått både brand- och rökskador, säger Patrik Lindfors.
Branden tros med stor säkerhet ha uppstått av en explosion. Men vad som var orsaken till den kunde polisen inte säga på måndagseftermiddagen.
- Vi har pratat med ett tidningsbud och han märkte inget när han körde förbi huset första gången. När han körde tillbaka samma väg hörde han en smäll när han passerat och trodde att det hänt något med i bilen.
Ingen misstanke om brott
- Men när han klivit ut såg han att huset brann för fullt. Men han hade inte sett någon rök. Det hade först varit en explosion och sedan började det brinna, säger Patrik Lindfors.
Väggen som vetter mot gatan rasade ut, fönsterrutor krossades och det fanns glassplitter över ett stort område. Tekniker från Luleå anlände på förmiddagen och vid lunchtid hittades en en kropp.
Den kommer att skickas till rättsmedicinska enheten i Umeå för indentifieringen.
På måndagsmorgonen befarades att två personer omkommit, men enligt polisen finns inga sådana misstankar längre.
Avspärrningarna kring huset togs bort strax efter lunch. Samtidigt meddelade polisen i ett pressmeddelande att det inte finns någon misstanke om brott. Någon ytterligare kommentar ville man lämna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om