Vill få pengar för att utreda nytt föreningshus

Fullmäktige ska den 14 december godkänna utredningen avseende Föreningars hus. Kultur- fritids- och ungdomsnämnden vill få beviljat pengar för att utreda vad det skulle kosta att kanske ställa om Å-center för föreningsverksamhet.

Kultur- fritids- och ungdomsnämnden vill få beviljat pengar för att utreda vad det skulle kosta att kanske ställa om Å-center för föreningsverksamhet.

Kultur- fritids- och ungdomsnämnden vill få beviljat pengar för att utreda vad det skulle kosta att kanske ställa om Å-center för föreningsverksamhet.

Foto: Lena Leffler

Boden2020-12-02 12:02

För några år sedan fanns det ett Föreningarnas Hus i gamla brandstationen.  Byggnaden revs för att lämna plats för ett trygghetsboende. Sedan skulle föreningarnas Hus in i gamla centralskolan men det blev inte heller av.  I den strategiska planen 2020-2022 har kfu-nämnden uppdrag att utreda möjligheterna att skapa ett Föreningarnas Hus där olika föreningar kan samlokaliseras. 

En enkätundersökning riktad till föreningar har genomförts. Av de som svarade har 46 procent sett ett behov, 39 procent kunde kanske se ett behov och 14 procent kunde inte se ett behov.  Det viktigast är att det finns en möteslokal, kontor och förråd, men gärna även kök och aktivitetslokal.

Kultur-, fritids- och ungdomsförvaltningen har även genomfört en workshop tillsammans med socialförvaltningen ( pensionärer och funktionshindrade) för att diskutera om kanske Å-center kan ställas om för mer föreningsverksamhet. Det finns dock ingen för ändåmålet lämplig lokal inom kommunens fastighetsbestånd och ett Föreningarnas Hus kräver därför omfattande investeringar och tillskott i driftsbudget. 

Det behöver också enligt ärendebeskrivningen göras en djupare analys för att ta reda på investerings- och driftskostnader.  Nämnden föreslog redan i april att utredningen ska godkännas och att man kan få ekonomiskt bidrag för att i så fall se hur stor investeringen skulle kunna bli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!