Vilken soppa!

Hela Perbackens förskola kokade en gemensam soppa på potatis och morötter de odlat själva och andra grönsaker. Soppan åts utomhus i det vackra vädret. - Vilken gryta! sa Olle Boström Wahl, 3 år.

Klara Berg Nilsson, 5 år, fixade att småprata lite samtidigt som hon skar grönsaker.

Klara Berg Nilsson, 5 år, fixade att småprata lite samtidigt som hon skar grönsaker.

Foto: Nina Pettersson

BODEN2010-09-03 06:00
Sista potatisen togs upp av många små händer på Perbackens förskola i Svartbjörnsbyn i går. Ett 30-tal barn, från två till fem år, går på de två avdelningarna Bamse och Nalle puh.
I våras satte de potatisen, som kommer från Tornedalen, och sådde frön till morötter och rödbetor.
- De har varit med i processen och sett de små spirande plantorna. De har fått reflektera över vad som behövs i jorden för att växterna ska må bra, som vatten, sol och värme, säger förskollärare Lena Fahlesson.
I tisdags kokades rötbetor som åts med smör.
Föräldrarna har också fått hjälpa till och ploga upp fåror och att gräva.
- Är det gott? frågar Klara Berg Nilsson en bordsgranne medan hon skär potatis och rödbetor till soppan.
Zeb Enberg, 5 år, verkar ta seriöst på uppgiften. Hans pappa jobbar som kock på Western Farm.
- Jag tycker det är kul att göra det här, för man får skära. Det har jag aldrig gjort. Jag har velat göra det men fick inte.
Perbackens förskola är kommunal och har sex anställda förskollärare och barnskötare. Förskolan jobbar med hållbar utveckling.
- Vi ser till helheten, att vi ska må bra som människor och vara rädd om naturen, säger Lena Fahlesson.
Förskolan har nära till både skogen och stranden.
- Vi följer årstidsväxlingarna och försöker förklara naturens kretslopp så konkret som möjligt.
Barnen har också fått ta med sig varsin grönsak till soppan.
De har ritat sin grönsak på ett stort recept. De äldre barnen har skrivit namnet på den och satt kryss för hur många det är av varje.
Resultatet blev en mycket god soppa med många intressanta smaker. Kokerskan Anita Bergenstråhle hade bakat gott mjukbröd och även svartvinbärsdrycken var hemproducerad av en i personalen.
fakta Perbackens grönsakssoppa
4 broccoli
1 squash
Många morötter
Potatisar
1 paprika
1 kålrot
1 purjolök
1 lök
1 rödbeta
3 palsternacka
4 tomater
1 aubergine
persilja
salt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om