Vaccinationsvilja hög hos ukrainare: "Mycket positivt"

Pia Näsvall, Region Norrbotten, uppger att krigsflyktingarna från Ukraina som kommer till Norrbotten är mycket intresserade av att vaccinera sig. "Det tycker vi är otroligt positivt."

Ukrainska krigsflyktingar anländer till Sverige.

Ukrainska krigsflyktingar anländer till Sverige.

Foto: Johan Nilsson/TT

Boden2022-04-20 06:00

Säkerhetsläget i Ukraina har försämrats allvarligt efter Rysslands invasion och många människor flyr.

EU beslutade därför att aktivera massflyktsdirektivet, vilket innebär att krigsflyktingarna ska erbjudas tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd inom EU.  Ukrainska medborgare eller de som har skyddsstatus i Ukraina kan få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige.

Ukrainska medborgare är viseringsfria inom Schengenområdet. Det betyder att en ukrainsk medborgare, som kan visa upp ett giltigt biometriskt pass vid gränsen till Sverige får stanna här utan visum i upp till 90 dagar.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att människor från Ukraina oavsett migrationsstatus får tillgång till hälso- och sjukvård som är nödvändig ur ett smittskyddsperspektiv. Detta innefattar testning och vid behov behandling av smittsamma sjukdomar samt vaccination enligt det nationella barnvaccinationsprogrammet och mot covid-19.

– De informeras på olika sätt när de kommer till Sverige, att de ska vaccinera sig. Nu tar man fram information nationellt på rätt språk också i den här frågan. Det är viktigt att man får information först och främst, säger Pia Näsvall, vaccinationssamordnare i Norrbotten.

De kommer till regionens vaccinationslokaler och blir vaccinerade. 

– Vi vet ju hur många som är här med asyl, men vi vet ju inte hur många som är här viseringsfritt. Så det är lite svårt att uttala sig om den gruppen för de är egentligen att betrakta som turister enligt lagen, men vi vet ju att de inte är det och de erbjuds också vaccination, säger Pia Näsvall.

De officiella siffrorna avseende vaccinationsgraden i Ukraina ligger mellan 40 och 45 procent, men om de tagit en eller två doser törs hon inte svara på. Det tar personalen reda på i de enskilda fallen när de väl kommer till en vaccinationsmottagning.

– De har en lägre vaccinationsgrad än vi har och Norrbotten ligger extremt högt. Vi ligger närmare 90 procent och vi har en hög vaccinationsvilja i Sverige som helhet, säger Pia Näsvall.

Hur det blir med en fjärde dos med vaccin mot covid-19 är oklart ännu. 

– Om det blir så och när det blir så kommer vi att vaccinera. Vi fortsätter självklart att följa riktlinjerna, som kommer från Folkhälsomyndigheten, avslutar Pia Näsvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!