Viktor, 6, hjälpte till vid Jesu födelse

Kyrkans alternativa julfirande inleddes redan klockan elva på julaftonen med samling kring krubban i Överluleå kyrka.– Jag fick vara barnmorska när Jesus föddes, säger Viktor Brandell, 6.

Richard Rosenqvist-Brandell, född i Boden tog frun Sara och barnen Viktor och Greta för att fira jul i Boden. "Närmast på programmet blir att hälsa på en släkting på ett äldreboende och sedan äta julmat hos Richards mamma", säger Sara Brandell. FOTO: Lena Leffler

Richard Rosenqvist-Brandell, född i Boden tog frun Sara och barnen Viktor och Greta för att fira jul i Boden. "Närmast på programmet blir att hälsa på en släkting på ett äldreboende och sedan äta julmat hos Richards mamma", säger Sara Brandell. FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-12-28 06:00
Han besökte sin farmor i Boden och då passade familjen som även består av pappa Richard Rosenqvist-Brandell med fru Sara och lillasyster Greta att besöka Överluleå kyrka.
- Vi brukar fira jul i Boden vartannat år så nu är vi här igen. Jag tycker om att gå i kyrkan på julen. Barnen får också vara med och ställa i ordning julkrubban vilket de tycker är roligt, säger Sara Brandell.
Barnmorska
Det som skulle ställas ut var en vacker julkrubba med Jesusbarnet, jungfru Maria, Josef, de tre vise männen, en herde med några får och en ängel. Prästen Peder Bergvist lät barnen vara med och bära fram de olika gestalterna under tiden som han framförde det kristna budskapet. Han frågade också ut barnen om de visste vad som hände i stallet.
- Maria fick ont i magen och Jesus kom ut, säger Viktor Brandell, 6.
Han fick också assistera prästen Peder Bergqvist när Jesus skulle födas och sedan placeras i krubban.
-Nu får du vara lite barnmorska här, säger Peder och får snabbt hjälp.
Han berättar för barnen att Jesus föddes för att stoppa ondskan i världen.
- Människor utsätts hela tiden för faror.
"Jättegod julmat"
Efter julkrubban, körsång och predikan så fortsatte kyrkans alternativa julfirande med mat och dans runt julgranen i församlingsgården. Det är tredje julen som arrangemanget genomförs. Några som besökte julfesten var vänninorna Inga Linde och Märta Sandling.
- Vi bor båda i Boden. Märta fick mig att flytta från Södra Sunderbyn för två år sedan när jag blev ensam. Vi tycker att alternativ jul är ett bra, annorlunda alternativ om man inte inte har något besök. Julmaten var jättegod och nu ska jag även försöka dansa runt granen, säger Inga Linde.
- Målet är att försöka göra något för andra människor som kan samlas tillsammans i stället för att sitta ensamma. Julens budskap är just gemenskap och glädje, säger prästen Peder Bergqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om