"Viktigt att kommunerna har en beredskap"

Hur påverkas kvaliteten av minskande elevunderlag?– Det är svårt säga generellt. Det är viktigt att kommunerna har en beredskap för att möta skiftningar i elevunderlaget och att det löpande görs analyser av hur elevunderlaget kommer att vara framöver.Det säger Silja Jundin, undervisningsråd vid Skolverket.

Silja Jundin.

Silja Jundin.

Foto: privat

Boden2009-01-08 06:00
Jundin säger vidare att det i vissa fall kan det räcka med mindre anpassningar och omorganisation av verksamheten till variationer
i elevunderlaget, medan det i and-ra fall kan behövas nedläggning av skolor.
Var går smärtgränsen vid små enheter? (Tallboskolan i Boden har 30 elever i klass 1-9).
- Små enheter kan tvingas till åldersintegrerad undervisning av ekonomiska skäl. Det har visat sig att den har en negativ effekt på intellektuella förmågor och kan även vara negativ för den sociala samvaron.
Vad betyder lärarmiljön?
- Det är viktigt med väl fun-
gerande lärarlag med skickliga lärare med kompetens för de åldrar och ämnen som de ska undervisa i. Här är det kommunernas uppgift att arbeta med kontinuerlig kvalitetsutveckling och att ha en plan för hur variationer i eleverunderlaget kan mötas.
Hur ser du på personaltätheten?
- Personaltätheten och personalsammansättningen måste anpassas till elevernas behov och förutsättningar och till målen för utbildningen. Därför finns det heller inte några nationella riktlinjer.
Hur påverkas rekryteringen?
- Analysen måste göras lokalt. Vilka lärare behövs för det aktuella elevunderlaget? Vilka möjligheter finns för att säkra tillgången på kompetenta lärare? Tänk långsiktigt.
Det idealiska elevantalet?
- Det går inte att säga. Det viktiga är att anpassa elevantalet till vilka behov eleverna har. Alla pedagogiska metoder måste anpassas till elevernas förutsättningar. Varken extremt stora eller små klasser är bra. Men mycket hänger på undervisningen och lärarens kompetens.
Finns det något positivt med minskande elevunderlag?
- Skött på ett klokt och genomtänkt sätt kan det förhoppningsvis leda till ökad kvalitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om