Viktig fråga för synskadade återremitterades

Kommunstyrelsen i Boden fick besök av synskadade som lyssnade på sammanträdet. Medborgarförslaget som rörde inrättade av en hem/syninstruktör återremitterades.- Det var väl bättre än att politikerna sade blankt nej, säger Hjördis Lindström.

Thord Keskitalo och Mats Rönnblom, båda från Sveriges Synskadades Riksförbund, lyssnade på kommunstyrelsen i går. " En återemiss på medborgarförslaget om en syn/heminstruktör  är väl bättre än ett nej", säger Thord Keskitalo. FOTO: Lena Leffler

Thord Keskitalo och Mats Rönnblom, båda från Sveriges Synskadades Riksförbund, lyssnade på kommunstyrelsen i går. " En återemiss på medborgarförslaget om en syn/heminstruktör är väl bättre än ett nej", säger Thord Keskitalo. FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-03-24 06:00
Gårdagens kommunstyrelse tog förslaget till tilläggsbudget för 2009. Socialdemokraterna hade ett eget yrkande som avslogs. Bland annat ansåg Socialdemokraterna det orimligt att förvänta sig att barn- och utbildningsnämnden ska kunna prioritera kunskapsmålen om man samtidigt måste ta med sig fjolårets minus på 3,5 miljoner i tilläggsbudgeten.
Även Kristdmeokraterna hade med ett särskilt yttrande som berörde kommunens ekonomiska situation de närmaste åren.
Även socialnämndens tilläggsbud bör enligt S utökas med 2,6 miljoner jämfört med majoritetens förslag. I övrigt togs ärenden enligt kommunstyrelsens arbetsutskotts tidigare förslag. Däremot blev det en ändring beträffande medborgarförslaget om syn/heminstruktör. Nu blev det en återremiss enligt Sjukvårdspartisten Kenneth Backgårds förslag som togs enhälligt till kommunledningsförvaltningen. Ärendet har tidigare funnits på socialförvaltningen.
- Socialförvaltningen har en ansträngd ekonomisk situation. Vi hoppas att kommunledningsförvaltningen kan undersöka och redovisa erfarenheter hur den här typen av hjälp fungerat i andra kommuner, sade Backgård.
Uppdämt behov
NSD har skrivit om behovet av en hem/syninstruktör inte minst vid rehabilitering. Några som tagit sig till kommunstyrelsesalen i denna viktiga fråga var synskadade bodensaren Hjördis Lindström och Luleåborna Thord Keskitalo och Mats Rönnblom.
- Det finns verkligen ett uppdämt behov och det kan se olika ut för brukarna. Återremiss var väl bättre än avslag, men ärendet kommer säkert att bli långvarigt,säger Lindström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om