Vikariers kontrakt får Kommunal att se rött
Kommunal i Boden reagerar mot det kontrakt som vikarier tvingas skriva på för att få jobba.- Arbetsgivaren öppnar pärleporten först när de avstår rätten till tillsvidareanställning under ett år, säger Jan Oskarsson, ordförande i Kommunal sektion 12.
Jan Oskarsson.
Foto: Lena Leffler
Avsägelsen i sin tur gäller från 1 januari och hela året ut. Det är först efter 720 dagar som de drabbade inte får vikariera.
- Vad som händer är att de blir stoppade från vikariaten som gäller upp till 14 dagar, när det gäller längre vikariat har de förtur. I dag är det mest kortvikariat.
- När kontraktet infördes så får vikarier skriva från sig rätten att få en tillsvidareanställning när man passerat 820 dagar med bemanningsenheten, säger Jan Oskarsson.
I tårar
Han berättar att flera medlemmar kontaktat fackexpeditionen och varit upprörda eller gråtit över de arbetsförhållanden som råder vid socialförvaltningen.
Oskarsson pratade med en kvinnlig medlem vars man redan är arbetslös. Den kvinnliga medlemmen har fått vikariera lite under våren och har nästan stämplat ut sina 75 deltidsdagar.
- Kvinnan kände sig tvingad att skriva på papperet för att överhuvudtaget ha en försörjning. Då öppnar sig pärleporten och det finns hur mycket vikariat att tillgå som helst.
Utpressning
- Jag har kopior på tio personer som hittills skrivit på i år och det här har en tendens att bli fler. Den summan kommer att öka inför intaget av semestervikarier. Arbetsgivaren anser att den har laglig rätt att göra så här. Facket tycker att det liknar utpressning och är fruktansvärt dålig personalpolitik. Det borde finnas någon etik och moral hos arbetsgivaren, att folk inte ska behöva frånsäga sig sina lagliga rättigheter för att få arbete, säger Jan Oskarsson.
Socialchefen Katarina Liljeholm förstår inte fackets kritik och säger att hon inte fått den framförd personligen.
- Avsägelsen infördes under slutet av 2007. Bakgrunden är ju att Sveriges kommuner och landsting jobbade fram den här möjlighet att avstå från tillsvidareanställning.
- Det finns ju personer som väljer att vikariera. Vi har haft 50 personer som valt detta sedan det infördes, säger Katarina Liljeholm.
Tar inte arbetsgivaren bort de anställdas lagliga rätt?
- Jag ser inte kopplingen. Om du väljer att dig avsäga tjänsten under en begränsad tid har du fortfarande din företrädesrätt. Jag ser inga problem på hur vi hanterar det här i dag, säger Chatarina Liljeholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!