"Jag kallar dem mossgrymfler"

Barnskötaren Irené Andersson har hittat sina nya passion. Hon skapar små tovade figurer som hon sedan försöker väcka till liv. "Jag kallar dem mossgrymfler och brukar säga åt barnen att de lever i skogen."

Hemma i sitt skaparnäste i Erikslund. Irené Andersson har ett eget rum där hon samlar sina mossgrymfler. "Härinne kan jag verkligen grotta ned mig några timmar. När barnen har åkt till skolan så sätter jag mig här och skapar med min fantasi."

Hemma i sitt skaparnäste i Erikslund. Irené Andersson har ett eget rum där hon samlar sina mossgrymfler. "Härinne kan jag verkligen grotta ned mig några timmar. När barnen har åkt till skolan så sätter jag mig här och skapar med min fantasi."

Foto: Lena Leffler

Boden2021-03-03 20:45

Irené som jobbar på Barncompaniet är tjänstledig en dag i veckan för att skapa. Förra julen fick hon ett tovningskitt av sin bror Bobby.

– Du pickar med nålar, som har små hullingar. Även ullen har hullingar som inte syns.   När man sedan drar nålen upp och ned i ullen så sker tovningen, säger Irené.

undefined
Så här såg första tovade figuren ut som Irené Andersson skapade för ett år sedan. Sedan dess har alla utvecklas till olika personligheter.

Hennes bror som är filmpedagog håller på med animerad film. Figurernas skelett görs då av aluminiumtråd som går att böja.

– Jag ville också pröva på att animera. Det tar sex timmar från skelett till färdig figur. Armar, ben och spröten måste limmas först för annars fäster inte ullen.

undefined
Raden av mossgrymfler växer och växer i Irené Anderssons hem. Hon kommer bara på fler och fler figurer.
undefined
Barnen på förskolan Barncompaniey skickade teckningar till Pavel ( mitten) som varit sjuk i covid-19.

Iréne älskar sina personliga figurer som hon kallar mossgrymfler.

– När jag började med min första modell hade jag inget namn i åtanke men när figurerna växte och blev fler så måste jag kalla dem någonting och tänka ut var de kom ifrån. Jag är väl lite barnslig och fascineras av små världar. Mossgrymflerna kommer från skogen men några har valt att bo hos oss.

undefined
Figuren Eljest är större än de andra mossgrymflarna och autistisk. "Jag vill gärna också ha med olikheter som är en del i allt det andra", säger Irené Andersson.

Irené tycker det är roligt att bygga karaktärer.  Att skapa olika personligheter, färdigheter och intressen.

– Jag har en figur som heter Eljest. Han är lite annorlunda och även större. Han går ingenstans utan sin blåa bil och ibland tappar han bort den. Han är lite autistisk utan att jag skrivit så tänker jag att det är så. Det är många som blir glada när man lyfter olikheter.

undefined
Irene Andersson fotar gärna sina figurer i miljöer som de hör hemma. En odlare hör hemma bland grönsaker.

Figurerna fotas med telefonen. Genom att flytta runt figuren och ta flera bilder och sedan spela upp allt i Istop motion blir det en rörlig kortfilm. Irenes instagramkonto följs av drygt 3000 följare där hon lägger ut sina figurer.

– Jag tänker att kreativitet, fantasi och en gnutta magi måste finnas för det är mycket så man kan sammanfatta mig och mitt konto.Första filmen handlade om Pavel när han blev sjuk i covid men överlevde. Filmen var aktuell och många kunde relatera till den.  

– Mina följare som varit med från början har fått en relation till det jag skapar. De skriver att de längtar till nästa inslag i dessa deppiga tider. Det driver mig att skapa mer för är det något jag vill är det att sprida glädje.

undefined
En färgglad figur bland alla målarpenslar.

 

undefined
Figuren Humlan påskpysslar genom att måla påskägg.

Idag når Irene mest vuxna via instagram. 

– Därför vore det kul att så småningom kunna ge ut en barnbok för att även få möjlighet att nå ut till barnen.

Fotnot: instagram: isia.arts.and.crafts. Youtube:  isia arts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!