"Vi vill inte flytta"

Barnens protester hjälpte inte. Parkskolan i Boden kommer att läggas ned 2010. Det beslutade barn- och utbildningsnämnden vid torsdagens sammanträde.Men det skedde inte utan dramatik. Rigmor Åström, ordförande, fällde avgörandet med sin utslagsröst.- Vi vill inte flytta, säger Gus-tav Selström, en av eleverna.

"Vi vill inte flytta frå Parkskolan", säger Grigory Backman, Phi-Leng Nguyen, Henok Halij och Gustav Selström.FOTO: leif hammarström

"Vi vill inte flytta frå Parkskolan", säger Grigory Backman, Phi-Leng Nguyen, Henok Halij och Gustav Selström.FOTO: leif hammarström

Foto: leif hammarström

BODEN2009-10-02 06:00
Debatten kring nedläggningen har varit livlig och protesterna många. Tanken är att nuvarande elever ska flyttas till Prästholmsskolan och det har barn och föräldrar reagerat mot. Man har också ansett informationen varit för dålig.
- Genom nedläggningen utarmas ett helt bostadsområde. Ni har inte tagit frågan på allvar. Varför inte vänta på utredningen om en centralt placerad F-9-skola, sade Bosse Westin (V).
Anpassas till elevantalet
Orsaken till nedläggningen är att skollokalerna i kommunen ska anpassas till rådande elevantal.
- Vi har för många lokaler i dag. Vi ligger över nyckeltalen. Vi måste spara lokaler för att kunna behålla personal, sade Rigmor Åström (M).
Nedläggningen beräknas ge en besparing på lite mer än två miljoner.
Parkskolan hade mobiliserat med barn, föräldrar och lärare. Barnen läste upp olika brev. Här ett axplock:
"Det är bra att studera i Parkskolan. Vi vill ha en skola i centrum och studera med våra syskon".
"Vi yngre behöver stöd av de äldre när vi kommit till ett nytt land. Det blir svårt för syskon om Parkskolan stänger".
"Varför lägga ned? Alla barn har nära till skolan och det är bra. Vi har också bra lärare".
"Parkskolan är den bästa i Boden. Den är som en dröm".
"Varför ska det alltid handla om pengar. Tänk på oss barn. Vi borde gå före pengar".
Bäddar för friskolorna
- Vi lämnar över barnen till andra aktörer. En nedläggning bäddar för friskolorna. Jag tycker inte att alliansen har lyssnat på våra alternativ för att den borde vara kvar, sade Stig Rönnbäck, lärare.
Bosse Strömbäck (V) undrade under den inledande frågestunden om det kunde finnas ett samband mellan nedläggningen och veckans reklam för en friskola
i Boden.
- Det är inte aktuellt att flytta en friskola till Parkskolan, sade Rigmor Åström.
Socialdemokraterna yrkade på återremiss alternativt avslag. Bland annat med motiveringen att föräldrarna inte kunnat vara med i beslutsprocessen.
Ytterligare utredning
Alliansen förde fram sitt eget förslag med tillägget att det ska ske ytterligare utredning om placeringen av de yngsta barnen i de internationella klasserna vid Parkskolan.
Till slut avgjordes alltså frågan genom votering. Den slutade 5-5 sedan Henry Nowakowski (FP) lagt ned sin röst. Rigmor Åströms röst blev därmed avgörande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om